Cu patru zile înainte de deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Paris și pe o ploaie torențială, flacăra Paralimpică a fost aprinsă sâmbătă la Stoke Mandeville, în Anglia, locul de naștere al mișcării paralimpice. Ceremonia a fost marcată de prezența lui Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare Paris 2024, care a glumit despre vremea capricioasă, similară cu cea de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din iulie.

Flacăra a fost aprinsă de doi sportivi paralimpici britanici, Helene Raynsford și Gregor Ewan. Raynsford, prima campioană paralimpică la para-canotaj din 2008, a descris acest moment ca fiind o mare onoare și a subliniat importanța istorică a locului. Stoke Mandeville este cunoscut ca locul de naștere al Jocurilor Paralimpice, datorită neurologului german Ludwig Guttmann, care a organizat în 1948 evenimente sportive pentru foști militari cu dizabilități, coincizând cu Jocurile Olimpice de la Londra.

Prima ediție a Jocurilor Paralimpice a avut loc în 1960 la Roma, cu 400 de sportivi din 23 de țări. Andrew Parsons, președintele Comitetului Internațional Paralimpic, a apreciat contribuția lui Guttmann la crearea unei mișcări cu un impact global semnificativ.

Ceremonia de aprindere a flăcării s-a desfășurat pe un stadion situat nu departe de spitalul Stoke Mandeville, în onoarea muncii lui Guttmann. Este prima dată din 2012 când flacăra paralimpică a fost aprinsă în acest loc.

În zilele următoare, flacăra va traversa Franța, cu 12 torțe care vor parcurge aproximativ cincizeci de orașe, înainte de a ajunge la Paris. Duminică, torța va trece prin Tunelul Canalului Mânecii, fiind purtată de 24 de purtători britanici și 24 de purtători francezi care se vor întâlni la Calais.

Jocurile Paralimpice de la Paris vor începe oficial pe 28 august, cu o ceremonie de deschidere ce va avea loc între Champs-Elysées și Place de la Concorde, organizată de directorul artistic Thomas Jolly, același care a orchestrat ceremonia olimpică din iulie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews