Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a acuzat sâmbătă Comisia Europeană că ar fi responsabilă pentru blocajul livrărilor de petrol din Rusia către Ungaria și Slovacia, susținând că decizia Bruxelles-ului de a nu media în acest conflict sugerează că ar fi la originea acestei situații. Szijjarto a făcut această afirmație la un eveniment politic, la o zi după ce Comisia Europeană a respins cererea celor două țări de a interveni în disputa cu Ucraina, care a inclus compania rusă Lukoil pe lista sa de sancțiuni.

Potrivit ministrului ungar, refuzul Comisiei de a asigura aprovizionarea cu energie a Ungariei și Slovaciei indică o complicitate între Bruxelles și Kiev pentru a crea dificultăți în aceste state membre ale UE. Cu toate acestea, Szijjarto nu a oferit dovezi pentru aceste acuzații. Comisia Europeană a refuzat să comenteze declarațiile sale, iar guvernul ucrainean nu a oferit încă o reacție.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Comisia Europeană a încurajat statele membre să reducă dependența energetică de Moscova, impunând sancțiuni asupra majorității importurilor de petrol rusesc. În prezent, petrolul rusesc continuă să fie transportat prin conducta Drujba, care traversează Ucraina și ajunge în Slovacia și Ungaria, principalele beneficiari ai acestei rute.

Slovacia și Ungaria s-au opus în mod constant sprijinului militar occidental pentru Ucraina, iar această nouă criză energetică adâncește tensiunile dintre Bruxelles, Kiev și aceste două țări. Recent, Ungaria a continuat discuțiile cu compania petrolieră MOL pentru a asigura fluxurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor și blocajelor existente.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews