Retailerul de modă rapidă Shein a raportat două cazuri de muncă a copiilor la furnizorii săi în 2023, conform raportului său de sustenabilitate recent publicat. Compania a declarat că a suspendat imediat comenzile de la furnizorii implicați și le-a reluat doar după ce aceștia și-au îmbunătățit procedurile, inclusiv prin verificarea documentelor de identitate ale lucrătorilor. Măsurile corective au inclus încetarea contractelor cu angajații minori, controale medicale și facilitarea repatrierii părinților sau tutorilor, dacă a fost necesar.

Shein a introdus în octombrie anul trecut o politică mai strictă față de furnizori, stipulând că orice încălcare gravă, cunoscută sub numele de „Încălcări de încetare imediată”, va duce la încetarea imediată a relației comerciale cu furnizorul respectiv. Anterior, furnizorii aveau 30 de zile pentru a remedia problemele înainte de întreruperea legăturilor cu Shein.

Raportul Shein indică o reducere semnificativă a cazurilor de muncă a copiilor, de la 1,8% în 2021 la 0,1% în 2023, și reflectă o intensificare a auditurilor, cu 3.990 efectuate în 2023, comparativ cu 2.812 în 2022 și 664 în 2021. Auditurile au fost realizate majoritar de agenții terțe, inclusiv Bureau Veritas și SGS, iar Shein își propune ca 100% din audituri să fie efectuate de aceste agenții externe.

Pe lângă măsurile privind forța de muncă, Shein a intensificat și inițiativele de mediu. Compania a raportat o dublare a emisiilor de CO2 provenite din transportul aerian al produselor, ajungând la 6,35 milioane de tone echivalent CO2 în 2023. Pentru a contracara acest impact, Shein a început să-și aprovizioneze unele produse de la furnizori mai aproape de piețele sale principale, în Turcia și Brazilia, și a economisit 49.578 de tone de CO2 prin trecerea de la transportul aerian la cel maritim și terestru.

Shein a stabilit și un comitet de sustenabilitate la nivel de consiliu în iulie anul trecut, cuprinzând CEO-ul, președintele executiv și reprezentanți ai investitorilor, pentru a spori transparența și responsabilitatea în cadrul companiei. În iunie 2024, Shein a prezentat obiectivele sale de reducere a emisiilor către Science-Based Targets Initiative pentru validare.

Compania, care a înregistrat o expansiune rapidă pe piața globală cu prețuri accesibile, urmează să se listeze la bursă, iar aceste măsuri sunt parte a eforturilor sale de a îmbunătăți guvernanța și sustenabilitatea înainte de oferta publică inițială (IPO).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews