Guvernul României a aprobat miercuri modificarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022, care reglementează programele naționale de sănătate, pentru a îmbunătăți accesul pacienților cu insuficiență renală cronică la medicamentele necesare. Modificările permit furnizorilor de servicii de dializă să prescrie medicamente specifice în cadrul Programului național de supleere a funcției renale.

Conform comunicatului Executivului, actul normativ modificat include prevederi importante care asigură accesul bolnavilor la medicamentele acoperite de contractele cost-volum, cum ar fi Oxihidroxid Sucroferic. Casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte distincte cu furnizorii de servicii de dializă pentru a facilita acordarea acestor tratamente.

În plus, noua hotărâre introduce schimbări în procesul de facturare și documentație. Facturile și documentele justificative vor fi gestionate separat în sistemul RO e-Factura. Documentele justificative nu vor mai fi trimise împreună cu factura, ci vor fi transmise separat, după validarea acestora.

Actul normativ adaugă și o nouă obligație pentru furnizorii de medicamente. Aceștia vor trebui să verifice și să scoată din uz medicamentele care prezintă elemente de siguranță necorespunzătoare, la momentul eliberării prescripțiilor medicale electronice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews