Procurorii DIICOT și polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița au desfășurat luni 14 percheziții într-un dosar ce vizează o grupare infracțională organizată specializată în traficul de droguri de risc și mare risc. Acțiunea vine în urma unei anchete extinse care a vizat activitățile grupului între ianuarie 2022 și iunie 2024, pe teritoriul județului Dâmbovița și în alte zone ale țării.
Potrivit DIICOT, grupul infracțional, structurat pe model piramidal, comercializa droguri precum canabis, cocaină și ecstasy. Drogurile erau vândute la prețuri de 30 de lei pentru un gram de canabis, 500 de lei pentru un gram de cocaină și 45 de lei pentru un comprimat de ecstasy. Gruparea infracțională era în legătură cu o altă rețea destructurată în iunie, coordonată de același lider. Membrii grupului foloseau o platformă online numită „Iarbă dulce” pentru a recruta dealeri și consumatori din întreaga țară, protejându-se prin setările de confidențialitate ale aplicației.
Din ancheta desfășurată reiese că gruparea era formată din 16 suspecți, dintre care liderul și alți trei membri sunt deja arestați preventiv în alte dosare, iar patru se sustrag urmăririi penale. Unul dintre membri, cu aptitudini IT, a creat și gestionat grupul online sub coordonarea liderului, facilitând vânzarea de droguri către cei aproximativ 11.000 de membri activi în platformă la data de 10 aprilie 2023.
Pe parcursul cercetărilor, autoritățile au confiscat peste 1,6 kilograme de cocaină, 15 kilograme de rezină de canabis și suma de 71.500 de euro. Într-un caz din 1 august, un membru al grupării a fost prins în flagrant în timp ce transporta droguri și a fost trimis în judecată sub arest preventiv.
În luna iunie 2023, trei suspecți au încercat să trimită din Spania către România un colet conținând 5 kilograme de canabis, care a fost confiscat de autoritățile spaniole. În alte acțiuni, au fost depistate și ridicate alte cantități de canabis, amfetamină și comprimate ecstasy.
Ancheta a mai relevat că unii membri ai grupului aveau rolul de „depozitari” ai drogurilor, fiind responsabili și de colectarea banilor după tranzacții, se arată în comunicatul DIICOT.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews