Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, ajustând estimarea la 4,0% față de 4,9% anterior. În același timp, se anticipează că inflația va continua să scadă, ajungând la 3,4% până la sfârșitul anului 2025, conform datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Isărescu a subliniat că, deși tendința de reducere a inflației se va menține pe aproape toată perioada de proiecție, ritmul de scădere va încetini considerabil în a doua jumătate a intervalului. Traiectoria inflației este influențată de oscilații de ritm, determinate în mare parte de efecte de bază legate de evoluții anterioare, precum majorările de impozite indirecte programate pentru ianuarie 2024 și ajustările tarifare la gaze naturale și produse alimentare din trimestrul al doilea al aceluiași an.

Guvernatorul a atras atenția că aceste proiecții sunt dependente de politicile fiscale viitoare, menționând că BNR lucrează cu datele disponibile în prezent. În ceea ce privește inflația pe termen scurt, Isărescu a anticipat că indicele prețurilor de consum (IPC) pentru luna iulie ar putea depăși din nou pragul de 5%, însă BNR nu va ajusta rata de politică monetară în funcție de aceste oscilații.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews