Featured Video Play Icon

Seceta afecteaza si productia de struguri de anul acesta. In functie de soi si de pozitia culturilor de vita de vie, specialistii vorbesc de pierderi între 35 si 70% in podgoria din Dealul Mare. Lipsa precipitatilor a dus la o dezvoltare insuficienta a plantelor.

Este o analiză a specialiștilor Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Calugarească. Seceta a afectat culturile de viță de vie din podgoria Dealul Mare.

În aceste condiții, recoletele au de suferit, în unele cazuri fiind vorba de pierderi chiar și de 70% față de anii anteriori. Plantațiile aflate în pantă sunt cele mai afectate. Și asta pentru că, în acest caz, apă nu este reținută în sol. Depinde însă și de soiul strugurilor. La producțiile de merlot se vor înregistra cele mai mari pierderi.

Cercetătorii de la Valea Călugărească au găsit și o  soluție pentru prevenirea pierderilor cauzate de secetă.

În contextul temperaturilor mari din această vară, culesul strugurilor începe cu două săptămâni mai devreme, în jurul datei de 25 august. Chiar dacă vorbim despre o recoltă mai mică, viticultorii se așteaptă la o calitate mai bună a vinului  în acest an.

By Costin