Sf. Ilie

Creștinii ortodocși din România sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie, recunoscut ca aducător de ploi și salvator al poporului Israel de la secetă prin rugăciunile sale. Considerat și o divinitate populară a Soarelui și a focului, Sfântul Ilie este venerat prin numeroase tradiții și obiceiuri.

În această zi de mare sărbătoare, românii evită munca fizică, cusutul și spălatul, respectând astfel tradițiile străvechi. Se crede că cei care evită conflictele astăzi vor avea un an plin de noroc. De asemenea, cei care nu cinstesc această zi riscă să fie pedepsiți de prooroc prin trăsnete, ploi torențiale și grindină, care pot distruge recoltele.

Dacă astăzi izbucnește o furtună, tradiția spune să nu se deschidă ușile și ferestrele caselor pentru a evita ascunderea unui diavol fugar de furia Sfântului Ilie. Dimineața, oamenii culeg plante medicinale, în special busuioc, pe care le pun la uscat pentru a le folosi în leacuri și vrăji.

Aproximativ 130.000 de români își serbează astăzi onomastica, iar sărbătoarea este importantă și pentru cojocari și stupari, care duc faguri și mere la biserică pentru binecuvântare și împart pomană.

Pe lângă semnificația religioasă, Sfântul Ilie este și patronul aviatorilor români, sărbătoarea fiind marcată și ca Ziua Aviației Române din 1913.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews