Featured Video Play Icon

Arsita care a fiert la propriu tara noastra a afectat grav culturile din camp. Nu a plouat deloc, asa sa solul uscat si crapat nu a permis plantelor sa se dezvolte. Cele mai afectate au fost porumbul si floarea soarelui, pentru care fermierii calculeaza acum pagube insemnate. La primul dintre ele proportia dezastrului este covarsitoare. In Prahova procentul de calamitate este de aproape 100%.  Specialistii spun ca o astfel de situatie nu s-a mai intalnit de aproape 40 de ani.

 Sunt declaratiile specialistilor, care privesc in camp, unde culturile au fost arse de temperaturile de foc. Judetul Prahova se numara printre cele peste 14 unitati care inregistreaza pagube uriase in agricultura. Iar ca o particularitate la culturile de porumb situatia este critica in acest moment.

Reprezentantii Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Prahova spun ca prapadul este total, si ca nu mai este chip sa se culeaga nici macar doua boabe de porumb.

Pentru ca pagubele sunt mari Ministerul Agriculturii vrea sa scurteze perioada in care pot fi declarate pagubele in agricultura.

Si culturile de floarea soarelui au fost afectate.

Schimbarile climatice majore din Romania ar trebui sa determine fermierii sa se orienteze la soiuri mai rezistente, care sa faca fata unor astfel de temperaturi. O alta solutie ar fi retehnologizarea in domeniu, care sa permita variante de retentie a apei in sol, pentru mai mult timp.

By Costin