Mircea Geoană, adjunctul șefului NATO, se vede deja ca viitor președinte al României. Deși sondajul CURS îl plasează pe locul trei în preferințele românilor, în sondajul INSCOP ocupă prima poziție. Geoană este convins că în 2024 românii vor alege un președinte independent, fără susținerea unei formațiuni politice.

„După războaie seculare, rămâne cum am stabilit: anul 2024 este anul independenților în România!”, scrie Mircea Geoană pe Facebook.

Un sondaj realizat de CURS îl plasează pe Mircea Geoană pe locul trei în preferințele românilor.

Astăzi, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie.

Potrivit sondajului CURS, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar obține 30% din voturi. Scorul lui Marcel Ciolacu nu vine ca o surpriză, întrucât PSD, „în mod tradițional”, reușește să își ducă candidatul în turul al doilea al prezidențialelor fără dificultăți semnificative.

Recent, Mircea Geoană a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din toamnă, este în centrul unor acuzații de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan scrie pe site-ul PressOne că Geoană a inclus în lucrarea sa de doctorat zeci de pagini din rapoartele oficiale ale președinților americani Bill Clinton și George W. Bush, fără a menționa sursele și fără a folosi ghilimele.

Teza de doctorat a lui Mircea Geoană, susținută în 2005 la Academia de Studii Economice din București, este dedicată integrării României în structurile euro-atlantice, dar surprinzător, subiectul central ocupă doar 1,4% din totalul lucrării, potrivit PressOne. În schimb, zeci de pagini sunt alocate evoluției economiei americane, inclusiv politicilor monetare ale Rezervei Federale, gestionării fuziunilor corporative și evoluției pieței NASDAQ, inflației și deficitului bugetar al SUA.

Ancheta PressOne a scos la iveală că cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale lucrării conțin text, grafice și tabele preluate fără atribuire din surse diverse, inclusiv din rapoartele economice prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton în 1999 și George W. Bush în 2002 și 2003. Niciuna dintre aceste surse nu este citată în textul lucrării și nu apare în bibliografie.