Ne aflam plin sezon de intepaturi ale insectelor. La camerele de garda ale spitalelor, in sectiile de boli infectioase, se prezinta tot mai multe cazuri de acest fel. Adresabilitatea este insa mai mare in cazul intepaturilor de capusa. Medicii le recomanda pacientilor sa nu scoata singuri acasa insecta, pentru ca risca sa se confrunte cu mai multe complicatii. Mai ales ca din 2010 in tara noastra a crescut numarul pacientilor care se confrunta cu simptome ale bolii Lyme.
Pe masura ce temperaturile cresc, iar zonele verzi sunt luate cu asalt de catre oameni, apar mai multi inamici, care de multe ori se fac nevazuti, si asteapta in tufisuri ori paduri.
Asa se face ca ne aflam inca intr-o perioada in care sunt inregistrate cele mai multe cazuri de muscaturi de insecte si in special capuse. Aceste mici creaturi prefera solul umbrit si umed, iar zonele cu iarba, tufisuri si paduri, devin locurile ideale pentru ele.
Un fapt ingrijorator este ca un procent mai mare de 17% dintre capuse sunt infectate cu bacteria Borrelia, care provoaca boala Lyme, iar statisticile arata ca aceasta infectie este in crestere.
Specialistii ne recomanda ca atunci cand facem plimbari in natura, la iarba verde sa purtam imbracaminte de culoare deschisa, pentru a putea observa mai usor capusele. Este la fel de important sa ne acoperim bratele si picioarele, sa tragem sosetele peste pantaloni, iar incaltamintea sa fie deschisa la culoare, fara orificii sau decupaje. Totodata nu trebuie sa ignoram faptul ca este nevoie sa folosim substante repelente, in mod special spray-uri impotriva capuselor.