Dacă eşti în căutarea unui loc parcă desprins din Rai, unde să-ţi găseşti liniştea şi să te poţi uni cu Divinitatea, porneşte la drum. Un loc unic din Prahova, uşor accesibil, te aşteaptă să-i descoperi farmecul.

Accesul se face din DN1/E60, DN1A Bucureşti-Ploieşti-Chiriţeşti (spre Cheia, Vălenii de Munte). De acolo, mai parcurgi 6 km pe drumul comunal până la Schiuleşti. De la marginea satului Schiuleşti, mai sunt doar 3 km până la destinaţie, deşi ultimii kilometri nu sunt asfaltaţi. De la punte vei urca, pe jos, aproximativ 10 minute prin pădure şi ajungeţi la mănăstirea Crasna. Situată la 50 de kilometri de Ploieşti, în comuna Izvoarele, mănăstirea se află într-o zonă pitorească, lângă pârâul Crasna, la poalele munţilor Ursoaia.

Mănăstirea Crasna are o istorie îndelungată, prima atestare documentară fiind din secolul al XVIII-lea (1745). Documentele arată că aici era un schit de călugări, având o biserică de lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De-a lungul timpului, locul a cunoscut numeroase transformări, dar a rămas mereu o „poartă” către Dumnezeu. A fost un loc de rugăciune şi de învăţătură, cu o şcoală pentru copiii din satele vecine înfiinţată în secolul al XIX-lea. Totodată, a servit ca refugiu şi a fost ţintă a hoţilor.

În 1964, schitul a început să fie refăcut, datorită stăreţilor Ghedeon, Galaction şi Nicodim. Din 2001, a fost transformat în mănăstire.

Astăzi, mănăstirea Crasna este un loc ideal pentru pelerinaje. Complexul monahal are patru hramuri: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ (21 mai), hramul bisericii vechi; „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie), hramul bisericii noi. În plus, locaşul include un paraclis dedicat Sfinţilor Români (Duminica a 2-a după Rusalii), sfinţit în 2007, şi un altar de vară cu hramul Sfântului Prooroc Ilie (20 iulie).

Vizitatorii sunt bineveniţi să rămână peste noapte în camerele special amenajate. Nu se percepe un tarif specific, dar sunt bine primite donaţiile de alimente sau alte produse necesare mănăstirii.

În prezent, la Crasna trăiesc aproximativ 20 de persoane dedicate vieţii sihastre. Printre ele, l-am întâlnit pe preotul-călugăr Vasile, un exemplu al drumului spiritual către mănăstirea Crasna pentru mulţi credincioşi.

Mănăstirea Crasna este un refugiu spiritual şi un loc de o frumuseţe rară, unde creştinii pot găsi linişte şi apropiere de divinitate. Te invităm să descoperi acest loc binecuvântat şi să te bucuri de momente de pace şi rugăciune în mijlocul naturii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews