sursă foto Portalul Creştinului Ortodox

Sărbătoarea Luna Sfântului Duh este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi.

Potrivit tradiției populare, cei care se vor certa de sărbătoarea Lunei Sfântului Duh vor avea parte de nenumărate necazuri. Creștinii sunt sfătuiți să petreacă această zi în familie, în pace și liniște, deoarece în această zi se prind blestemele. De asemenea, în a doua zi de Rusalii, credincioșii ortodocși pot rosti rugăciuni către Duhul Sfânt pentru îndeplinirea dorințelor și sănătate.

Una dintre superstițiile asociate cu această zi este că nu este bine să înoți sau să te speli, deoarece Rusaliile, considerate zâne ale apelor, pot aduce necazuri. Totodată, de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să se culeagă plante de leac.

Se spune despre Rusalii că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, o personificare a cetății Ierusalim. Aceste zâne stau pe pământ timp de o lună și nu pot fi văzute de oameni, iar pe unde trec ele, apar tot felul de boli și necazuri. Pentru a se proteja de ele, oamenii pun în casă pelin și usturoi. Frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepția apei.

Rusaliile sunt cunoscute pentru faptul că pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântână. Aceștia sunt ridicați de vârtejuri, pociti sau sluțiți.

În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot restul anului.

Această sărbătoare, cu tradițiile și superstițiile sale, reflectă profunzimea credinței și respectului pentru obiceiurile strămoșești în comunitatea creștină ortodoxă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews