Incendiu puternic a izbucnit ieri după -amiază pe strada Republicii din orașul Băicoi, afectând două locuințe. Potrivit primelor investigații ale pompierilor, focul a pornit cel mai probabil din cauza exploatării defectuoase a unei butelii care alimenta un cazan pentru țuică.

Din fericire nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt semnificative.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a atras atenția asupra regulilor stricte care trebuie respectate la utilizarea buteliilor de gaze lichefiate:

  1. Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă: Furtunurile cu porozități, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate sunt extrem de periculoase.
  2. Racordarea directă a aparatelor de încălzire: Aparatele și mijloacele de încălzire trebuie racordate numai cu un reductor de presiune.
  3. Amplasarea buteliilor: Este interzisă amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, radiaţii termice intense sau sub acțiunea directă a razelor solare. Temperatura din jurul buteliei nu trebuie să depășească 40°C.
  4. Utilizarea la subsol: Buteliile cu gaze lichefiate nu trebuie utilizate în subsolul clădirilor.
  5. Manipularea buteliilor: Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în alte poziții decât cea verticală este strict interzisă.
  6. Folosirea instalațiilor defecte: Buteliile și instalațiile aferente (furtun, reductor de presiune) trebuie să fie în stare perfectă de funcționare.
  7. Trecerea furtunului prin spatele cuptorului: Acest lucru este interzis din motive de siguranță.
  8. Transvazarea gazului: Gazul nu trebuie transvazat din butelie în alte recipiente și buteliile improvizate sunt periculoase.
  9. Încălzirea buteliilor: Încălzirea buteliilor pentru mărirea presiunii gazului poate provoca explozii.
  10. Verificarea etanșeității: Se face doar cu emulsie de apă cu săpun, niciodată cu flacără.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews