Sursa foto: SMURD

DSP Iași a încheiat ancheta epidemiologică la școala din Strunga, unde 16 elevi au fost spitalizați după ce au consumat produse alimentare/ Autoritățile au concluzionat că incidentul a fost un focar de gastroenterocolită și nu de toxiinfecție alimentară!

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au anunțat finalizarea anchetei epidemiologice la școala din Strunga, unde 16 elevi au fost spitalizați după ce au consumat produse alimentare. Autoritățile au concluzionat că s-a produs un focar de gastroenterocolită și nu de toxiinfecție alimentară.

„În data de 07.06.2024, inspectorii din cadrul SCSP DSP Iași s-au deplasat în două locații, la Școala Gimnazială Strunga și la firma de catering. În cadrul acțiunii de control la unitatea de alimentație publică s-au recoltat șapte probe alimentare, reprezentând mâncare gătită și servită în data de 06.06.2024, o probă de apă de rețea din blocul alimentar, trei probe de exudat nazal de la personalul prezent și zece teste de igienizare de pe suprafețele de lucru, mâini și echipamente de lucru”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

De asemenea, au fost recoltate o probă de apă din rețeaua școlii, un exudat nazal de la personalul desemnat pentru servirea mesei și a fost analizat și un sandwich. Analizele efectuate au arătat că cele două probe de apă recoltate și analizate sunt conforme din punct de vedere chimic și microbiologic.

Din cele patru probe de exudat nazal, trei au fost considerate conforme și una necorespunzătoare, iar din cele trei probe de coprocultură, toate au fost considerate conforme.

„Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale conform HG 857/2011. Având în vedere că din probele recoltate de la pacienți nu a fost izolat niciun agent patogen, se infirmă diagnosticul de toxiinfecție alimentară și evenimentul se clasifică ca focar de gastroenterocolită acută, fiind declarat închis”, au mai precizat reprezentanții DSP Iași.

Starea de sănătate a elevilor este foarte bună, aceștia fiind externați începând cu data de 9 iunie 2024.

16 elevi de la Școala Strunga din județul Iași au fost aduși cu ambulanțele joi la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce au consumat alimente în cadrul unității de învățământ și au acuzat stări de greață și vărsături.