Marți, statele membre ale Uniunii Europene au dat acordul final pentru prima lege majoră din lume privind reglementarea inteligenței artificiale, în timp ce instituțiile din întreaga lume concurează pentru a introduce restricții pentru această tehnologie!

Consiliul UE a anunțat marți aprobarea Legii AI, o reglementare revoluționară care stabilește reguli cuprinzătoare privind tehnologia inteligenței artificiale.

„Adoptarea Legii AI este o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, într-un comunicat. El a subliniat importanța încrederii, transparenței și responsabilității în utilizarea noilor tehnologii, asigurând în același timp că această tehnologie în continuă evoluție poate stimula inovația europeană.

Legea AI adoptă o abordare bazată pe risc pentru inteligența artificială, tratând diferitele aplicații ale tehnologiei în funcție de amenințările percepute pentru societate.

Aceasta interzice aplicațiile AI considerate „inacceptabile” din punct de vedere al riscului, cum ar fi sistemele de „scorare socială” și utilizările de la locul de muncă și școli care implică analiza datelor și recunoașterea emoțională.

Sistemele AI cu risc ridicat, cum ar fi vehiculele autonome și dispozitivele medicale, sunt evaluate în funcție de riscurile pentru sănătate, siguranță și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Acestea includ și aplicațiile AI din domeniul financiar și educațional, unde există riscul de părtinire încorporat în algoritmii AI.

Firmele de tehnologie din SUA sunt în centrul atenției, deoarece regulile vor avea implicații majore pentru orice persoană sau entitate care dezvoltă, creează, folosește sau revinde AI în UE.

Legea AI permite Comisiei UE să amendeze companiile care încalcă regulile cu 35 de milioane de euro sau 7% din veniturile lor globale anuale, în funcție de care sumă este mai mare.

Schimbarea legislației UE vine după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii au realizat că legislația existentă nu aborda în mod adecvat capabilitățile avansate ale tehnologiei AI generative și riscurile asociate.

Cu toate acestea, va trebui să treacă ceva timp până când aceste cerințe vor intra în vigoare efectiv. Sistemele AI generative vor beneficia de o perioadă de tranziție de 36 de luni pentru a se conforma noilor reguli.

Implementarea și aplicarea efectivă a Legii AI vor fi acum prioritățile, conform declarațiilor experților.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *