Saloanele specializate nu sunt autorizate să efectueze proceduri de tatuare cosmetică sau artistică pe persoanele sub 18 ani, sau proceduri de piercing corporal sau implant dermal pe minori!

Excepție fac doar cazurile în care respectivele proceduri sunt limitate la zona urechii și sunt efectuate cu consimțământul părinților!

Prevederile menționate sunt stipulate într-un Ordin emis de Ministerul Sănătății, care aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare, precum și pentru cele de tatuaj, piercing și implantare dermală, recent intrat în vigoare. Conform acestor reguli, în saloanele de înfrumusețare sunt interzise procedurile medicale estetice invazive.

Același document impune restricții asupra procedurilor medicale estetice invazive și a celor care implică folosirea de produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale în saloanele de înfrumusețare. Ordinul nr. 1648/2024, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și recent implementat, stabilește mai multe reguli pentru funcționarea acestor tipuri de saloane.

Una dintre aceste reguli vizează restricțiile privind procedurile de tatuare, implantare dermală și piercing. Conform articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și cele de tatuaj, piercing și implantare dermală, se interzice efectuarea procedurilor de piercing corporal și implant dermal la persoane sub 16 ani, cu excepția piercingului în zona urechii, pentru care este necesar consimțământul părintelui/tutorelui.

De asemenea, se interzice efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică și artistică la persoane sub 18 ani. Piercingul la nivelul organelor genitale este interzis pentru persoanele sub 18 ani.

Ordinul menționat mai prevede că „este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar următorul articol interzice „mutilarea genitală sub orice formă, precum și orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, subliniind că „nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

În plus, ordinul stabilește reguli clare pentru funcționarea saloanelor de înfrumusețare și a celor de tatuaj, precum și pașii care trebuie urmați înainte, în timpul și după anumite proceduri efectuate în aceste spații. Materialele utilizate trebuie să fie conforme, iar procedurile trebuie realizate doar de personal calificat conform standardelor ocupaționale.

În concluzie, acest ordin ministerial stabilește norme stricte pentru funcționarea saloanelor de înfrumusețare și tatuaj, cu scopul de a proteja sănătatea și siguranța clienților.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *