Conform informațiilor de pe Profit.ro, ANAF a aplicat un sechestru asupra majorității participației de peste 80% din capitalul deținut de Gabriel Resources în compania românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) în numele statului român.
Această acțiune a fost inițiată în vederea recuperării costurilor de aproximativ 10 milioane de dolari aferente procedurii de arbitraj desfășurate timp de 9 ani la Washington. În cadrul acestei proceduri, pretențiile Gabriel Resources la despăgubiri de miliarde de dolari din partea României pentru presupusa blocare abuzivă a proiectului minier au fost respinse.
Hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) a obligat Gabriel Resources, pe 8 martie, să achite aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată către statul român. ANAF a emis recent o notificare de plată către Gabriel Resources, urmată de instituirea unui sechestru asigurător asupra participației lor la RMGC. Această măsură împiedică compania minieră să vândă sau să transfere acțiunile sale.
Gabriel Resources a criticat măsura sechestrului, considerând-o prematură și evidențiind posibile nereguli procedurale. Compania intenționează să conteste această decizie. În plus, continuă să analizeze posibilitatea de a solicita anularea deciziei ICSID care a respins pretențiile sale împotriva României. Termenul pentru introducerea unei astfel de acțiuni este până pe 8 iulie.
ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources
Într-un comunicat remis presei, Gabriel Resources confirmă că statul român a luat măsuri de precauție și susține că ia în calcul posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj (ICSID), care a dat câștiga de cauză României.
„În urma unei analize suplimentare a deciziei Tribunalului împreună cu consilierii săi profesioniști, Compania continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund eronată. În consecință, compania evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie depusă în termen de 120 de zile de la data pronunțării deciziei”, se arată în comunicatul companiei.
România a solicitat Companiei și co-reclamantului în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. să soluționeze hotărârea privind costurile și a menționat că va lua măsuri pentru a o pune în aplicare. „În acest sens, din documentele publice reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S.A., până la soluționarea ordinului privind costurile. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură. Gabriel își va apăra viguros drepturile și interesele în România și în alte părți”, se arată în comunicat.
Gabriel Resources a subliniat că mai dispune de aproximativ 1,5 milioane de dolari în conturi, bani ce ar putea fi epuizați până la finalul lunii următoare. Compania se află în discuții cu investitorii săi actuali și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare necesare, inclusiv pentru eventualele proceduri de contestare a deciziei ICSID. Totodată, a avertizat că lipsa acestor fonduri suplimentare ar putea pune în pericol existența sa ca entitate juridică.