Foto: Politia Romana

79 de mandate de percheziție au fost efectuate în cadrul unei operațiuni ample, vizând două grupări specializate în contrabandă, cu ramificații internaționale!

La data de 26 martie 2024, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, desfășoară 79 de percheziții domiciliare.

Aceste activități sunt desfășurate în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeș, Ilfov, Constanța și în municipiul București.

Operațiunea vizează destructurarea a două grupuri infracționale organizate autohtone, cu ramificații transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, specializate în contrabanda cu țigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) și spălare de bani.

Investigațiile relevă că, în perioada 2022 – 2024, membrii acestor grupuri infracționale ar fi importat bunuri accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară, transportat și depozitat, cu scopul de a le valorifica pe piața neagră.

În urma administrării probatoriului, au fost confiscate 38.019.640 de țigarete (din care peste 24.000.000 în urma a 12 acțiuni de prindere în flagrant delict), 64 de tone de tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice, și au fost dezafectate 3 fabrici clandestine de țigarete de contrabandă, două în România și una în Cehia.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitățile infracționale ale acestor grupuri este de 12.740.000 de euro.

În cadrul operațiunii, sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, inclusiv patru funcționari, care sunt audiate la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T.

Acţiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române şi structurilor subordonate din teritoriu și jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

POLIȚIA ROMÂNĂ

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *