Sursă foto: Cotidianul RO

Premierul Marcel Ciolacu dezvăluie că prin adoptarea noului Cod Silvic în ședința de Guvern, se vor aplica pedepse mai severe pentru cei implicați în tăierea ilegală a pădurilor din România și se vor implementa noi standarde pentru împăduriri.

”Am lăsat special la final un proiect foarte important ce va fi adoptat azi, noul Cod Silvic. Este un act esențial pentru creșterea suprafețelor împădurite ale României. Vrem să prevenim și să combatem tăierile ilegale și furtul de lemne prin pedepse mai aspre.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Ce prevede noul Cod Silvic

Conform proiectului de lege, se propune instituirea Registrului Forestier Național pentru monitorizarea exploatațiilor forestiere și a proprietăților din Fondul Forestier Național (FFN), pentru simplificarea avizărilor și raportărilor între entitățile publice și pentru supravegherea implementării serviciilor silvice, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Proiectul respectiv propune înființarea Consiliului Național al Silviculturii (CNS), ale cărui activități sunt reglementate prin hotărâre a Guvernului. Scopul principal al CNS este monitorizarea respectării eticii profesionale și a standardelor de performanță în rândul personalului din domeniul silvic.

Proiectul Codului Silvic clarifică responsabilitățile și drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, distingând între proprietățile mici (sub 10 hectare) și cele mari (peste 10 hectare).

Prin aceeași propunere legislativă, se stabilesc serviciile ecosistemice ca fiind responsabilitatea proprietarului de a asigura condițiile necesare pentru regenerarea pădurii, prevenirea degradării acesteia și promovarea regenerării naturale în cazul în care este fezabil din punct de vedere tehnic.

Totodată, se impune elaborarea Normelor privind proveniența lemnului, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, regimul spațiilor de depozitare a acestora și al instalațiilor de prelucrare a lemnului rotund, precum și norme referitoare la proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *