Parlamentul European a adoptat o rezoluție la data de 14 martie, cerând Federației Ruse să restituie tezaurul național al României, subliniind că aceasta reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.

Eurodeputații au discutat joi dimineață în plenul Parlamentului European o rezoluție propusă de europarlamentarul român Eugen Tomac, coordonată de fostul președinte Traian Băsescu, care solicită Federației Ruse să restituie în întregime tezaurul României.

De asemenea, rezoluția cere sprijinul Comisiei Europene și al altor instituții europene competente pentru a susține acest demers în orice mod posibil.

Tezaurul a fost depozitat în Rusia cu garanția explicită în acordurile bilaterale oficiale că va fi returnat în totalitate. Restituirea este crucială pentru protejarea valorii universale a patrimoniului cultural. Această situație necesită un dialog diplomatic amplu, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale”, se menționează în rezoluția adoptată.

Parlamentul regretă că Rusia nu a restituit în totalitate tezaurul național al României, constituind astfel o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.

Eurodeputatul Eugen Tomac a mulțumit colegilor săi pentru sprijinul acordat în organizarea dezbaterii și adoptarea unei rezoluții, cu mențiunea specială a coordonării negocierilor de către Traian Băsescu, pentru obținerea unui document cu valoare istorică în Parlamentul European.

Mă simt onorat că în Parlamentul European avem o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, deoarece este un eveniment unic în istoria relațiilor internaționale”, a declarat Tomac, reprezentând grupul Partidului Popular European.

Eurodeputații subliniază că tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917, nu a fost niciodată returnat în întregime, reprezentând o însușire ilegală și o preocupare pentru societatea românească. Parlamentul salută eforturile UE de protejare a patrimoniului cultural și istoric și de combatere a traficului ilegal de bunuri culturale.

Deputații cer Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului românesc pe agenda diplomatică UE-Rusia, când contextul regional permite reluarea dialogului politic.

În Primul Război Mondial, România a trimis tezaurul național în Rusia pentru protecție. După instaurarea regimului comunist, Rusia a refuzat să îl returneze, iar o mare parte din valori rămân nerestituite.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *