În Iran s-a găsit cel mai vechi ruj roșu descoperit vreodată, având o vechime de 3.600 de ani!

Cercetătorii au descoperit ceea ce cred ei că este un ruj din Epoca Bronzului, cu o nuanță roșie intensă, în Iran. Se presupune că iranienii antici ar fi putut să-și coloreze buzele încă din al doilea mileniu î.Hr. Și, așa cum au descoperit recent oamenii de știință, aceasta este o tradiție a machiajului care datează de cel puțin 3.600 de ani.

Pentru un artefact atât de mic, fiola de piatră din Jiroft, Iran, a avut o istorie tumultoasă. Tubul sculptat provine dintr-un cimitir antic care a fost expus din nou în 2001, după ce râul din apropiere a fost inundat. Studiul a fost publicat la 1 februarie în jurnalul Scientific Reports.

Studiul menționează că oamenii au jefuit locul de înmormântare și au vândut tot ce au găsit. În cele din urmă, oficialii au recuperat multe dintre artefacte și le-au returnat la un muzeu local. Dar dintre toate artefactele returnate, forma „distinctivă” a fiolei de piatră a atras atenția cercetătorilor.

Cercetătorii au identificat tubul ca fiind un recipient vechi de 3.600 de ani pentru „vopsea sau pastă pentru colorarea buzelor”.

„Ei consideră că forma subțire și grosimea sugerează că flaconul ar fi putut fi ținut într-o mână împreună cu mânerul unei oglinzi de cupru/bronz. Cu cealaltă mână liberă, se aplica rujul cu o pensulă sau alt tip de aplicator”, au explicat cercetătorii.

Un desen egiptean antic prezintă o femeie care se machiază folosind acest tip de configurare. În interiorul flaconului, a fost găsită „o pulbere liberă, de culoare violet închis”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *