Doi producători de legume şi fructe din Prahova sunt printre cei 18 care vor primi sprijin financiar din partea Kaufland România pentru obţinerea certificării internaţionale pentru calitate. Unul dintre aceştia a câştigat pentru o seră unde vor fi certificate vinetele, salata şi ardeii, celălalt pentru o cultură de câmp care va avea certificate: verdeaţa, ceapa, spanacul şi zmeura.
Aceste culturi sunt printre cele 62 de culturi românești de legume și fructe care vor fi certificate internațional pentru calitate, în 2017, ca urmare a programului național demarat de Kaufland România în vederea dezvoltării agricultorilor locali.
Programul, unic în România, îi sprijină pe fermierii români de legume-fructe să obțină cea mai prestigioasă și răspândită certificare de calitate și siguranță alimentară din lume pentru produsele lor, GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practices). După obţinerea acestei distincţii, producătorii vor avea acces mai uşsor pe pieţele locale, dar şi internaţionale, şi vor putea exporta oriunde în lume.
Culturile aparțin celor 18 fermieri români care au absolvit programul derulat de Kaufland România în parteneriat cu consultanți specializați, în perioada ianuarie – martie 2017. În cadrul acestui program, producătorii au beneficiat de ateliere educaționale, activități aplicate de analiză pe teren și planuri personalizate de dezvoltare.
La final, toți primesc sprijinul financiar din partea Kaufland România pentru obținerea certificării, prima având loc în luna mai, când se recoletează cireşele şi căpşunele.
În acest an s-a obţinut certificare pentru mai multe produse: cartofii, ceapa, vinetele, roșiile, castraveții, varza, sfecla roșie, păstârnacul, morcovii, ardeii, salata, spanacul, verdețurile, ciupercile, ridichile negre, pepenii verzi și galbeni, țelina, conopida, dovleceii, mazărea, dovleacul – dar și fructe precum merele, perele, gutuile, prunele, căpșunele, zmeura, cireșele, piersicile și caisele, care se vor regăsi şi în rafturile magazinelor Kaufland.
În România există doar 80 de producători ccare au această certificare a calității, iar în urma programului, numărul acesta va crește cu peste 20%.
La nivel mondial, peste 160.000 de ferme din 124 de țări dețin certificare, iar 60% din totalul acestora provin din Europa.
foto ilustrativa-turnul sfatului.ro