Poliția din regiunea sudică a Suediei a solicitat interzicerea purtării de veste antiglonț de către civili, susținând că acestea nu sunt potrivite în afara zonelor de conflict, deoarece creează anxietate în comunități. Cererea vine în urma creșterii numărului de persoane care achiziționează echipament de protecție, în timp ce grupurile infracționale recrutează tineri, pe fondul intensificării violenței în întreaga țară!
Poliția din sudul Suediei observă o creștere a numărului de copii și tineri, inclusiv cei sub 15 ani, care poartă veste de protecție în orașe, pe fondul continuării infracțiunilor comise de bande, care atrag tot mai mulți tineri din Suedia.
Susținătorii vestelor antiglonț afirmă că acestea sunt vitale pentru protecția celor care le poartă. Cu toate acestea, Patrik Andersson, șeful serviciului de informații al poliției din comitatul Skåne, din sudul țării, care include orașul Malmö, solicită interzicerea vânzării acestor veste către cetățenii privați.
„Pe cine interesează să aibă veste antiglonț? Agenții de securitate și ofițerii de poliție au nevoie de ele pentru a-și desfășura activitatea. Nu credem că infractorii ar trebui să le poarte”, a declarat acesta, observând că această tendință „s-a răspândit în toată Suedia”.
Andersson consideră că veste antiglonț nu au ce căuta în societatea suedeză. „Ele nu ar trebui să fie prezente în nicio circumstanță, cu excepția situațiilor de război”, a subliniat el.
El susține că purtarea vestelor antiglonț a dus la o creștere a împușcăturilor care vizează capul. „Am observat că atunci când cei care poartă aceste veste doresc să ucidă pe cineva, țintesc capul”, a explicat el.
Ofițerul a remarcat că aceste veste, care pot ajunge să coste până la 10.000 de coroane noi (aproximativ 758 de lire sterline), au devenit, de asemenea, un simbol al statutului social, fiind folosite pentru a semnifica apartenența la o bandă, fapt ce amplifică frica dintre cetățeni. El a cerut ca poliția să aibă autoritatea de a le confisca.
Cu toate acestea, în contextul continuării violenței bandelor – doar în ianuarie și februarie au fost înregistrate 30 de incidente armate în Suedia, în urma cărora patru persoane au fost ucise și opt rănite – nu există un consens în privința necesității interzicerii vestelor de protecție.
Mattias Forssten, șeful poliției din comitatul Sörmland, situat la vest de Stockholm, a declarat pentru postul de televiziune SVT că sunt necesare „măsuri mai urgente” pentru a combate violența armată, decât impunerea unei interdicții privind vestele de protecție.
Problema violenței bandelor rămâne în prim-planul dezbaterilor naționale, iar îngrijorarea cu privire la implicarea tot mai frecventă a tinerilor în acest fenomen și la exploziile domestice asociate bandelor este în continuă creștere.
Luni seară, au avut loc două explozii în Stockholm în decurs de câteva ore. Prima, în Lidingö, a cauzat daune unei case și a rănit două persoane. A doua, în Farsta, a rănit cinci persoane.
Ministrul suedez al justiției, Gunnar Strömmer, a semnat luni, la Bruxelles, un acord cu omologul său francez, Gérald Darmanin, prin care s-au angajat să intensifice cooperarea în domeniul combaterii crimei organizate. Cooperarea anterioară între cele două țări – inclusiv în ceea ce privește comunicările prin intermediul serviciului de mesagerie criptată EncroChat – a condus la sute de arestări.
„Noul acord va consolida capacitatea noastră comună de a preveni, detecta și investiga infracțiuni grave, cum ar fi traficul de droguri și traficul de arme, prin intensificarea schimbului de informații și a cooperării”, a declarat Strömmer.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews