White paper embryo silhouette in woman hands. Pastel pink background with copy space. Pregnancy and abortion.


Parlamentul francez, adunat luni la Versailles, a adoptat cu votul în favoarea înscrierii în Constituție a dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii, marcând un moment istoric pentru Franța

Dezbaterea istorică din parlamentul francez a început puțin după ora locală 15.30, într-un cadru solemn al Castelului Versailles și al imensului său hemiciclu, unde cei 925 de parlamentari au decis să înscrie avortul în textul fundamental al Constituției.

Această decizie reprezintă o premieră mondială și este salutată de grupurile pentru drepturile femeilor ca fiind un moment istoric. Totuși, este vehement criticată de grupurile anti-avort.

Dreptul la avort este mai larg acceptat în Franța decât în Statele Unite și în multe alte țări, cu aproximativ 80% dintre francezi susținând că avortul ar trebui să fie legal.

„Transmitem un mesaj clar tuturor femeilor: corpul tău îți aparține și nimeni altcineva nu poate decide în locul tău„, a declarat premierul Gabriel Attal în fața deputaților și senatorilor reuniți pentru votul special.

În Franța, femeile au dreptul legal la avort încă din 1974, o lege care a fost puternic criticată la vremea respectivă. Cu toate acestea, anularea hotărârii Roe vs. Wade de către Curtea Supremă a SUA în 2022, care recunoștea dreptul constituțional al femeilor la avort, a determinat activiștii să facă presiuni asupra Franței pentru a deveni prima țară care să protejeze explicit acest drept în legea sa fundamentală.

„Acest drept (la avort) a fost anulat în Statele Unite. Astfel, nimic nu ne-a făcut să credem că Franța ar fi scutită de acest risc”, a declarat Laura Slimani de la grupul de apărare a drepturilor Fondation des Femmes.

Votul de luni a consacrat în articolul 34 din Constituția franceză că „legea stabilește condițiile în care o femeie are garantată libertatea de a recurge la avort”.

„Franța se află în frunte”, a declarat șefa camerei inferioare a parlamentului, Yael Braun-Pivet, din partidul centrist al președintelui francez Emmanuel Macron.

Cu toate acestea, această mișcare nu a scăpat de critici. Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a declarat că președintele Emmanuel Macron folosește acest subiect pentru a obține avantaje politice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *