Sursă foto: Brașov TV

Propunerea inițiată de Alianța pentru Unirea Românilor, care vizează adăugarea informațiilor despre grupa sanguină și factorul Rh pe documentele de identitate ale cetățenilor români, a fost adoptată de Senat la data de 3 octombrie 2023 și va fi discutată în Camera Deputaților, care este organismul cu rolul de a lua decizia finală.

Adăugarea acestor detalii pe documentele de identitate este considerată deosebit de importantă, deoarece cunoașterea lor de către personalul medical este esențială nu doar în cazul victimelor accidentelor rutiere, ci și al pacienților cu diverse afecțiuni care pot ajunge în stare de inconștiență sau incapacitate de a comunica. Prezența acestor informații pe actele de identitate este crucială, deoarece în multe situații este necesară terapia transfuzională pentru a salva viața pacientului. În astfel de situații critice, fiecare secundă este crucială și poate face diferența dintre viață și moarte.

Includerea informațiilor despre grupa sanguină și factorul Rh pe documentele de identitate va contribui la optimizarea eficienței serviciilor de asistență medicală de urgență și de prim ajutor furnizate pacienților grav răniți care ajung în unitățile de primiri urgențe, cu scopul de a le salva viața. De asemenea, această măsură va sprijini îmbunătățirea calității funcționării Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și Prim Ajutor.

În prezent, conform legislației în vigoare, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:

– numele și prenumele titularului;

– sexul;

– cetățenia titularului;

– data nașterii titularului;

– semnătura olografă a titularului;

– imaginea facială a titularului;

– CNP-ul;

– adresa de domiciliu a titularului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *