Primele două dispozitive de supraveghere electronică au fost montate săptămâna aceasta de poliţiştii cărăşeni, în două cauze în care se efectuează cercetări pentru violenţă în familie, conform comunicatului transmis de IPJ Caraş Severin.
Pe 21 februarie, un bărbat în vârstă de 56 de ani din Oţelu Roşu a fost echipat cu un dispozitiv de supraveghere electronică în urma unui incident în care a intrat în casa fosta soţie, a agresat fizic fiica lor şi i-a luat telefonul mobil.
Potrivit informațiilor furnizate de polițiști, bărbatul de 56 de ani pare să fi lovit-o pe fiica sa de 10 ani cu palma peste față în locuința lor, confiscându-i telefonul mobil pentru a împiedica accesul acesteia la o platformă de socializare. Cu toate acestea, minoră nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, conform declarației IPJ Caraș-Severin.
În urma acestui incident, s-a deschis un dosar penal pentru violență în familie și furt. De asemenea, s-a emis un ordin de protecție provizoriu pentru 5 zile, iar la cererea fostei soții, bărbatului i-a fost instalat un dispozitiv electronic de supraveghere.
Un alt dispozitiv de supraveghere electronică a fost instalat la un bărbat în vârstă de 51 de ani din Caransebeş, în urma emiterii unui ordin de protecţie pe o durată de 6 luni. Individul este suspectat de violenţă în familie și este în curs de cercetare.
De la 1 ianuarie 2024, sistemul informatic de monitorizare electronică a fost extins în 20 de judeţe.
”Începând de la 1 ianuarie 2024, 20 de judeţe vor intra în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică. Astfel, sistemul va fi operaţionalizat în Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea. Pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, au fost achiziţionate 2.400 de kituri de monitorizare”, este anuntul de la începutul anului, Poliţia Română.
Conform Poliției, implementarea sistemelor electronice reprezintă un avans în asigurarea măsurilor de protecție pentru persoanele aflate sub supraveghere, însă nu trebuie percepută ca o formă de constrângere, ci mai degrabă ca o modalitate de monitorizare și supraveghere. Aceste sisteme facilitează monitorizarea respectării măsurilor dispuse în cadrul procedurilor judiciare, fără a furniza în mod direct protecție fizică. Cu toate acestea, ele permit luarea unor măsuri preventive împotriva unui eventual contact fizic între victimele violenței domestice și agresori, precum și asigurarea respectării regulilor impuse de executarea măsurilor de arest la domiciliu și de supraveghere la distanță în viitor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews