Alexei Navalny, cel mai faimos lider al opoziției din Rusia, a murit, spun autoritățile!

Alexei Navalny, cel mai faimos lider al opoziției din Rusia, și-ar fi pierdut viața vineri după ce s-a prăbușit și și-a pierdut cunoștința în colonia penală de la nord de Cercul Polar, unde ispășește o pedeapsă lungă de închisoare, a anunțat serviciul penitenciar rus.

Navalny, în vârstă de 47 de ani, a devenit cunoscut în urmă cu mai bine de un deceniu, după ce l-a acuzat pe Vladimir Putin și pe elita rusă de corupție vastă, avariție și opulență.

Serviciul Federal de Penitenciare din districtul autonom Yamalo-Nenets a declarat într-un comunicat că Navalny „s-a simțit rău” după o plimbare la colonia penală IK-3 din Kharp, la aproximativ 1.900 km (1.200 mile) nord-est de Moscova. El și-ar fi pierdut cunoștiința aproape instant.

„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii ambulanţei au declarat decesul condamnatului”, a precizat serviciul penitenciar, precizând că sunt în curs de stabilire a cauzei morţii.

Putin a fost informat despre moartea lui Alexei Navalny, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Putin, care candidează pentru realegeri într-o lună, a fost prezentat într-un clip de televiziune vizitând o fabrică din Urali.
În plus, susținătorii lui Navalny au spus că nu au putut confirma că a murit din cauze naturale: mai degrabă ar fi fost ucis.

„Autoritățile ruse publică o mărturisire conform căreia l-au ucis pe Alexei Navalny în închisoare”, a scris consilierul Navalny Leonid Volkov pe rețelele de socializare. „Nu avem nicio modalitate de a confirma sau de a demonstra că acest lucru nu este adevărat”.

Condamnarea a venit rapid din partea guvernelor occidentale.

„Vești îngrozitoare despre Alexei Navalny… Dacă raportul despre moartea sa în închisoarea rusă este adevărat, înseamnă o altă crimă teribilă a regimului lui Putin”, a declarat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom la X. „Nemilosirea împotriva lui Navalny arată din nou de ce este necesar să luptăm în continuare împotriva autoritarismului”.

Avocatul lui Navalny era în drum spre închisoarea „Polar Wolf” din Kharp, unde Navalny a murit. Televiziunea de stat rusă a prezentat o conferință de presă a băncii centrale. Editorul ziarului rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a declarat vineri pentru Reuters că moartea liderului opoziției, Alexei Navalny, întemnițat, a fost „crimă” și a spus că el crede că tratamentul dur a dus la moartea acestuia.

„Convingerea mea sinceră este că condițiile de detenție au fost cele care au dus la moartea lui Navalny… Pedeapsa sa a fost completată cu crimă”, a spus Muratov, oferind condoleanțe familiei sale.

Navalny a câștigat admirația din partea opoziției disparate a Rusiei pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a fost tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare de a-l otrăvi cu un agent nervos. Navalny a declarat la acea vreme că a fost otrăvit în Siberia în august 2020. Kremlinul a negat că a încercat să-l omoare și a spus că nu există dovezi că a fost otrăvit cu un agent nervos. Într-un interviu la Moscova în 2011, Navalny a fost întrebat de Reuters dacă îi era frică să provoace sistemul lui Putin.

„Asta este diferența dintre mine și tine: îți este frică și mie nu mi-e frică”, a spus el. „Îmi dau seama că există pericol, dar de ce să-mi fie frică?”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *