Tichetele vor fi acordate doar pentru primele trei luni de viaţă ale bebeluşilor

În București, patruzeci și nouă de persoane au fost trimise în judecată după ce au beneficiat ilegal de indemnizații pentru creșterea copilului, utilizând documente falsificate: prejudiciul depăşeşte 4,3 milioane de lei!

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti: „În perioada 2017-2020 un număr de 60 de persoane fizice au solicitat şi obţinut în mod fraudulos indemnizaţii pentru creşterea copilului acordate de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti folosind în acest sens înscrisuri falsificate ce atestau angajarea lor fictivă la diferite societăţi comerciale, îndeplinirea stagiului minim de cotizare şi veniturile realizate”.

Procurorii din București au trimis în judecată patruzeci și nouă de persoane, după ce acestea au obținut ilegal indemnizații pentru creșterea copilului, utilizând documente falsificate. Prejudiciul estimat în acest caz depășește 4,3 milioane de lei. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a comunicat miercuri că procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a celor 49 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații.

Procurorii au explicat că angajarea fictivă se realiza prin emisia unor adeverințe de venit și decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă falsificate, precum și prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor declarații fiscale. Documentația întocmită atesta în mod fals că beneficiarii au fost angajați în cadrul acestor societăți comerciale și că au obținut venituri salariale pe o perioadă de 12 luni consecutive din ultimele 24 de luni, anterior nașterii copilului, pentru a îndeplini stagiul minim de cotizare impus de dispozițiile legale privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

„Funcțiile ocupate și salariile raportate nu corespundeau pregătirii inculpaților sau pozițiilor și veniturilor anterioare din alte societăți comerciale. De obicei, beneficiarii indemnizațiilor erau persoane cu resurse materiale reduse care anterior nașterii copilului fie nu aveau niciun contract de muncă, fie desfășurau activități în alte societăți comerciale, dar cu venituri mici. Ținând cont că nu aveau venituri sau acestea erau mici în raport cu pregătirea lor, beneficiarii cunoșteau că nu îndeplinesc condițiile impuse de lege pentru a primi indemnizațiile pentru creșterea copilului și, astfel, au solicitat diverse persoane pentru a obține adeverințele de venit falsificate”, a explicat sursa citată.

Anchetatorii au subliniat că persoanele angajate fictiv nu au desfășurat nicio activitate lucrativă în cadrul societăților comerciale și nici nu au primit venituri de la acestea.

După întocmirea formelor de angajare fictivă, inculpații au depus rapid cereri pentru obținerea indemnizațiilor pentru creșterea copilului.

Prejudiciul cauzat Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București este de 4.356.907 lei, iar în urma urmăririi penale, suma de 1.368.448 lei a fost recuperată.

În aceeași cauză, au fost încheiate anterior 12 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Dosarul a fost trimis pentru soluționare la Judecătoria Sectorului 1 din București.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *