Ministrul energiei din Austria are intenția să încheie contractul pe care OMV îl are cu Gazprom, însă nu se știe dacă va avea sprijinul cancelarului Karl Nehammer!
Având de-a face cu importuri semnificative de gaze rusești și în contextul continuării conflictului din Ucraina, Austria explorează opțiuni mai drastice, inclusiv încheierea contractului pe termen lung prin care compania energetică OMV achiziționează gaze de la Gazprom, a declarat luni ministrul austriac al energiei.
După o lungă perioadă în care a încercat să mențină relații strânse cu Rusia, Austria a încercat, după invazia rusă din Ucraina, să reducă dependența sa de gazul rusesc, pe care l-a procurat de zeci de ani la prețuri accesibile, făcând eforturi pentru a găsi furnizori alternativi.
Cu toate acestea, chiar și după ce lideri politici precum ministrul energiei, Leonore Gewessler, de la partidul Verzilor, au subliniat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania petrolieră OMV, parțial deținută de stat, a anunțat că va continua să cumpere gaz de la Gazprom în cadrul unui contract care expiră în 2040.
La o conferință de presă, Gewessler a subliniat că ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie, ajungând la un nou record de 98%, față de 76% în luna precedentă, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut ușor.
„Eforturile de diversificare a importurilor noastre de gaze avansează mult prea încet”, a reproșat Gewessler. „Piața și companiile energetice care fac parte din ea nu își îndeplinesc suficient de bine responsabilitatea de a reduce dependența de gazul rusesc”, a continuat ea.
Ministerul Energiei a anunțat că va comanda un studiu până la vară pentru a evalua impactul economic al încheierii contractului OMV cu Gazprom și pericolele menținerii dependenței de gazul rusesc.
De asemenea, ministerul intenționează să impună companiilor care vând gaze în Austria să ia măsuri concrete pentru a reduce proporția de gaze rusești din mixul lor. Aceasta va implica examinarea temeiului juridic pentru o astfel de cerință, care va necesita o majoritate de două treimi în parlament pentru a deveni lege.
Nu a fost clar în ce măsură partenerul de coaliție al Verzilor, Partidul Popular, al cancelarului Karl Nehammer, a fost implicat în planurile anunțate luni de ministrul energiei. Alegerile parlamentare sunt programate pentru toamna acestui an, iar Partidul Libertății, de extremă dreapta, conduce în sondaje.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews