Pe 11 februarie, Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință aduce în prim-plan realizările și provocările cercetătorilor și oamenilor de știință din întreaga lume, cu scopul de a inspira, împuternici și susține aspirațiile femeilor tinere.
Această zi nu se limitează doar la creșterea conștientizării în ceea ce privește genul, ci își propune să ofere mijloace și oportunități pentru ca femeile să-și urmeze pasiunea și să-și împlinească potențialul în domeniul științific.
„Ca femeie, mamă a doi copii și om de știință, m-am confruntat adesea cu critici și dezaprobări – uneori implicite, alteori explicite”, spune Dragana Ilic, un profesor asociat de astrofizică la Universitatea din Belgrad și membru al Universității Uniunea Astronomică Internațională, Ilic a primit distincția Loreal UNESCO pentru femei în știință pentru realizările sale.
„Avem nevoie de o schimbare a paradigmei și a noțiunii despre rolul unei femei în societate. Trebuie să rupem stereotipurile. Fără această schimbare fundamentală în societate, nu poate exista nicio schimbare în domenii individuale, cum ar fi știința. ”
Abilitarea femeilor și promovarea egalității de gen este esențială pentru dezvoltarea durabilă. Crearea diversității în instituțiile științifice, atât mari, cât și mici, este esențială pentru realizarea obiectivului 5 în Obiectivele Națiunilor Unite 2030 pentru dezvoltare durabilă.
„Decalajul persistent între femei și fete în știință subminează vocea științei și rolul acesteia în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, spune Heide Hackman, Director executiv al International Science Council.
„Sarcina noastră este acum să învățăm din succesele și eșecurile politicilor și practicilor existente și, pe această bază, să promovăm o acțiune eficientă și transformatoare – la toate nivelurile de activitate științifică în toate părțile lumii – care promovează statutul femeilor și fetelor în știință, adoptând în același timp practici care alungă rolurile și normele de gen inechitabile și abordează dinamica inegală a puterii. ”
Unele dintre primele femei cunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul științei includ:
- Hypatia din Alexandria (cca. 360 – 415 d.Hr.): A fost o matematiciană, astronomă și filosofă din Egiptul Antic, care a trăit în Alexandria. Este cunoscută pentru lucrările sale în geometrie și astronomie.
- Marie Curie (1867 – 1934): A fost o fiziciană și chimistă poloneză-franceză, laureată a două premii Nobel în fizică și chimie pentru cercetările sale în domeniul radiațiilor și descoperirea poloniului și a radiului.
- Ada Lovelace (1815 – 1852): A fost o matematiciană și scriitoare engleză, cunoscută pentru munca sa în domeniul primei mașini de calcul și pentru a fi scris primul algoritm destinat să fie procesat de o mașină.
- Lise Meitner (1878 – 1968): A fost o fiziciană austriacă, care a contribuit la descoperirea și înțelegerea fisiunii nucleare, împreună cu Otto Hahn.
- Emmy Noether (1882 – 1935): A fost o matematiciană germană, cunoscută pentru teorema sa legată de simetria în domeniul legilor fizicii, precum și pentru contribuțiile sale la algebră abstractă și fizică teoretică.
Elisa Leonida Zamfirescu a fost o ingineră chimistă română remarcabilă, născută la 10 noiembrie 1887 în Galați, România, și decedată la 25 noiembrie 1973 în București. Ea este considerată una dintre primele femei inginer din lume. Aceasta a lucrat ca inginer chimist la Laboratorul de Electricitate și la Școala de Electricitate din București. Mai târziu, a devenit șefa secției de laborator a Institutului de Patologie și Bacteriologie din București.
Potrivit datelor UIS, mai puțin de 30% dintre cercetătorii lumii sunt femei. Datele UIS arată, de asemenea, măsura în care aceste femei lucrează în sectoarele public, privat sau academic, precum și domeniile lor de cercetare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews