România se remarcă ca una dintre țările care au adoptat un sistem complex de salvatori montani, pregătiți și atestați profesional pentru a interveni în orice situație și în orice perioadă a anului. Salvamontiștii au fost instruiți pentru a salva în munți, din pesteri, de pe instalațiile de transport pe cablu, din lacurile alpine sau pesterile scufundate, fiind pregătiți să lucreze cu caini de avalanșă, să utilizeze drone și să ofere servicii de salvare la cel mai înalt nivel profesional.
Este demn de menționat faptul că Salvamont Romania este singura structură de salvare montană din țară membră de gradul A în cele trei mari comitete internaționale de salvare montană: CISA (Comitetul Internațional de Salvare Alpină), FIPS (Federația Internațională a Salvatorilor pe Partiile de Schi) și IEDO (Organizația Internațională de Salvare cu Drone).
În acest context, Salvamont Romania lansează o campanie de reducere a accidentelor montane, îndemnând comunitatea să fie alături de salvatori în eforturile lor de a asigura siguranța turiștilor și a practicanților de sporturi montane. Turiștii sunt îndemnat la conștientizarea pericolelor și la prudență. Salvamontiștii petrec ore nesfârșite patrulând pe pârtiile de schi, și vă invită să le oferiți o pauză de măcar un weekend, să le permiteți să se bucure de o zi în care să nu vadă oameni în suferință.
În sezonul de iarnă 2022-2023, salvamontiștii au intervenit la peste 4000 de cazuri pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, iar de la începutul acestei ierni au răspuns la peste 1500 de solicitări. Aceste cifre alarmante reprezintă un apel permanent la prudență și responsabilitate în desfășurarea activităților montane.
Fii alături de salvatorii montani, oamenii în roșu, culoarea salvatorilor de vieți, mereu prietenii de încredere pe cărările munților!
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews