În urma hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), s-a stabilit că plângerea împotriva unui proces-verbal de constatare a unei contravenții poate fi argumentată până la prima înfățișare în instanță!
Instanța supremă a admis acțiunea Colegiului de conducere al Curții de Apel Cluj în cadrul completului pentru soluționarea recursului în interesul legii (RIL), au declarat vineri reprezentanții ICCJ. Prin această hotărâre, ICCJ a clarificat că în interpretarea și aplicarea prevederilor articolului 31 alineatul (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată și completată prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, „în situația în care se depune o plângere contravențională, dispozițiile legale menționate nu exclud aplicarea prevederilor articolului 204 alineatul (1) din Codul de procedură civilă”.
Articolul 204 din Codul de procedură civilă stabilește condițiile în care cererea de chemare în judecată poate fi modificată.
Magistraţii ICCJ: „Chestiunea supusă dezbaterii judecătorilor privea termenul până la care poate fi contestată o contravenţie, cât şi motivarea acesteia. Divergenţele doctrinare şi cele jurisprudenţiale au pornit de la dezlegarea chestiunii potrivit căreia o plângere împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenţiei, tocmai în considerarea particularităţilor unei astfel de cereri, introdusă în termenul prevăzut de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, dar nemotivată, ar putea fi anulată sau nu, în temeiul art. 196 din Codul de procedură civilă (Cpc), pentru nerespectarea prevederilor art. 194 lit. d) din acelaşi cod, «vizând necesitatea arătării motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea, respectiv plângerea formulată»”.
După analiza conținutului textelor legale, ICCJ a concluzionat că, în absența unor prevederi speciale contrare, plângerea contravențională, asemenea oricărei cereri de chemare în judecată, trebuie să conțină toate elementele prevăzute de articolul 194 din Codul de procedură civilă, inclusiv motivarea în fapt. În caz contrar, se aplică sancțiunea anulării, conform prevederilor articolului 196 din Codul de procedură civilă. Decizia Completului pentru soluționarea recursului în interesul legii al ICCJ este obligatorie.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews