Legislația UE urmărește să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului împotriva mercurului, în conformitate cu obiectivele Pactului ecologic european
La 14 iulie 2023, Comisia a propus o revizuire pentru a viza ultimele utilizări intenționate rămase ale mercurului într-o varietate de produse din UE, în conformitate cu angajamentele stabilite în Ambiția UE cu poluare zero. Revizuirea a stabilit reguli pentru:
- eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar de la 1 ianuarie 2025, în lumina alternativelor viabile fără mercur, reducând astfel expunerea umană și povara mediului;
- interzicerea fabricării și exportului de amalgam dentar din UE de la 1 ianuarie 2025;
- interzicerea fabricării și exportului a șase tipuri suplimentare de lămpi care conțin mercur, de la 1 ianuarie 2026 și 1 ianuarie 2028 (în funcție de tipul de lămpi).
Mercurul a fost folosit într-o varietate de echipamente, inclusiv ecranele de laptop, becurile fluorescente compacte, baterii, barometre și unele electrocasnice vechi precum mașini de spălat, congelatoare și uscătoare de rufe. Utilizarea sa a fost redusă sau eliminată în ultimii ani din cauza efectelor dăunătoare asupra sănătății umane și a mediului.
Viziunea pentru poluare zero până în 2050 implică reducerea nivelurilor de poluare ale aerului, apei și solului la valori care nu mai sunt considerate dăunătoare pentru sănătatea umană și echilibrul ecosistemelor naturale. Aceasta implică respectarea limitelor resurselor pe care planeta noastră le poate susține, creând astfel un mediu lipsit de toxine.
Pentru a atinge această viziune, sunt stabilite obiective cheie până în 2030, cu scopul de a accelera reducerea poluării la sursă. Aceste obiective includ:
- Îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce cu 55% numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului.
- Îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor și a poluării cu plastic în mediul marin cu 50%, precum și reducerea microplasticului eliberat în mediu cu 30%.
- Îmbunătățirea calității solului prin reducerea pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice cu 50%.
- Reducerea cu 25% a suprafețelor de ecosisteme din UE în care poluarea aerului amenință biodiversitatea.
- Reducerea cu 30% a numărului de persoane afectate cronic de zgomotul generat de transport.
- Reducerea semnificativă a cantității deșeurilor generate și a deșeurilor municipale reziduale cu 50%.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews