De aproape doi ani, clădirile școlilor și grădinițelor au fost închise pentru a asigura siguranța, lăsând locurile de joacă goale. Odată cu trecerea în al treilea an al războiului pe scară largă, viețile locuitorilor din Harkov se desfășoară în subteran
În adâncul stațiilor de metrou, săli de clasă special construite sunt dispuse paralel cu platforma, întinzându-se pe o distanță de cinci stații.
Autoritățile locale au inițiat lecții școlare subterane în urmă cu câteva luni și au extins recent programul pentru a include cursuri preșcolare în weekend.
Cea mai mare problemă a orasului Harkov este locația sa, cu granița cu Rusia la doar 40 km (25 mile) distanță.
„Avem nevoie de sisteme moderne de apărare aeriană. Dacă rachetele lovesc acum, înseamnă că nu avem suficiente”, argumentează primarul Ihor Terekhov.
Dar chiar și cele mai moderne sisteme occidentale s-ar lupta la o distanță atât de apropiată. Intensitatea atacurilor aeriene a crescut din decembrie și școala de metrou se umple de copii.
În cartierul Industrialny, grav avariat de loviturile cu rachete, o întreagă școală nouă se conturează sub un teren de sport.
Sălile de clasă vor fi construite la cinci metri sub suprafață cu o capacitate de 900 de elevi în două schimburi.
Deocamdată, este o carcasă alungită cu sudură, tencuială și ciocane de constructori, în orice direcție.
Constructorul-șef îmi spune că firma lui a construit o grădină zoologică nouă și elegantă și a reproiectat un parc central înainte de invazie. „Acum facem asta”, amintindu-si de buncărele nucleare construite la fabricile sovietice în timpul Războiului Rece.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews