Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a anunțat că a adresat o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicită un sprijin mai amplu pentru fermierii din România și din Uniunea Europeană, simultan cu menținerea ajutorului acordat Ucrainei.

„Am transmis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cerem continuarea sprijinului acordat Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai eficiente pentru protejarea fermierilor și a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România. În cadrul scrisorii, pe care am semnat-o împreună cu președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, cu președintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Norbert Lins, și cu europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură, am subliniat că sprijinul nostru pentru Ucraina este ferm și nesupus negocierii. Cu toate acestea, sprijinul acordat trebuie să nu afecteze fermierii și producătorii de alimente din UE. În acest context, liberalizarea comerțului dintre Ucraina și Uniunea Europeană, fără măsuri eficace de protejare a fermierilor, a afectat sectorul agroalimentar european”, a precizat Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

Mureșan a subliniat că redirectionarea produselor agroalimentare, inițial destinate țărilor terțe, în principal către UE, a cauzat perturbări semnificative pe piețele europene. Astfel, el a așteptat de la Comisia Europeană propuneri alternative, inclusiv stabilirea unor cote pentru exporturile ucrainene către țări terțe, precum Africa de Nord. Acest demers ar avea rolul de a preveni o dependență excesivă a acestor piețe de importurile din UE sau chiar de a le lăsa vulnerabile în fața intervenției Federației Ruse.

De asemenea, europarlamentarul PNL a subliniat că România dorește să sprijine Ucraina, dar că acest sprijin trebuie să fie realist și să nu pună în pericol fermierii europeni și sectorul agroalimentar al UE.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *