Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată sesizarea depusă de către USR și partidul Forța Dreptei cu privire la legea care aprobă ordonanța de urgență a Guvernului 73/2023, privind unele măsuri bugetare. Aceasta permite alocarea, pe bază de hotărâri ale Guvernului, a unor sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite din Fondul de rezervă bugetară, începând cu anul 2023.
În comunicatul de presă al CCR, se menționează că Curtea a respins sesizarea, subliniind că nu sunt încălcate prevederile constituționale. Justificarea urgenței reglementării a fost considerată valabilă, iar Curtea a subliniat că Guvernul are prerogativa de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent.
Curtea a mai precizat că nu sunt încălcate nici dispozițiile legii referitoare la Fondul de rezervă bugetară, indicând că legiuitorul a instituit două surse diferite de finanțare, fiecare având destinații specifice. Astfel, Curtea a susținut că este atributul exclusiv al legiuitorului delegat să decidă asupra oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență.
Parlamentarii USR și Forța Dreptei au susținut că această lege permite Guvernului să aloce discreționar sume mari din Fondul de rezervă al Guvernului pentru cheltuieli curente și de capital, încălcând legile în vigoare. Ei au argumentat că această utilizare a rezervei bugetare ar putea duce la abuzuri și lipsa de transparență în cheltuirea fondurilor publice.
Totuși, Curtea Constituțională a respins aceste argumente, subliniind că Guvernul are libertatea de a alege între sursele de finanțare și că evaluarea oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență aparține în exclusivitate legiuitorului delegat, adică Parlamentului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.