Foto: trinitas.tv

Artistul contemporan de mare valoare, Vlad Ciobanu, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani, conform anunțului făcut de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Născut la 11 aprilie 1948 în comuna Pungești, județul Vaslui, Vlad Ciobanu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Începând cu anul 1990, a fost cadru didactic la Universitatea Națională de Arte București.

De-a lungul carierei sale, artistul a fost laureat cu numeroase premii remarcabile, printre care se numără: în 1985, a obținut Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero” la Milano, Italia; în 1999, a fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală și a primit Medalia de aur „Dantesca” la Ravenna, Italia; în 2005, a fost onorat cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură.

A participat activ la numeroase simpozioane naționale și internaționale, realizând lucrări remarcabile la evenimente precum Hobița, Săliște, Măgura, Bacău, Sighet, Ipotești, Negrești (Oaș), Bor (Iugoslavia), Troian (Bulgaria), Usice (Serbia) etc. În anul 2004, a fost recunoscut ca fiind cel mai bun sculptor român.

Vlad Ciobanu a expus atât în țară, cât și în străinătate, participând la expoziții personale sau de grup în țări precum Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania și Franța.

Printre monumentele semnificative create de artist se numără lucrări precum „Eroul Necunoscut” din Alexandria, „Regele Ferdinand” din Alba Iulia și „Dimitrie Cantemir” din Onești.

De asemenea, Vlad Ciobanu a îndeplinit rolul de coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu Jiu, în edițiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021. El a contribuit la dezvoltarea unor publicații de specialitate precum „Academica”, „Brâncuși”, „Viața Românească”, „România Literară”, „Confesiuni” etc., prin numeroasele sale articole, comunicări și eseuri despre Constantin Brâncuși.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *