sursă foto Portalul Creştinului Ortodox

Din ianuarie 2024, românii care se confruntă cu pierderea unei persoane dragi vor beneficia de un ajutor de deces mai consistent, conform noilor prevederi legislative. Indemnizația pentru înmormântare a fost majorată cu 778 de lei, ajungand astfel la sume considerabile care au rolul de a sprijini familiile îndoliate.

Cuantumul ajutorului de deces a fost reglementat de Legea nr. 422/2023 și prevederile articolului 20 din aceasta. Astfel, începand cu 1 ianuarie 2024, se aplică următoarele modificări:

  • În cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 7.567 lei (creștere de la 6.789 lei)
  • În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 3.784 lei

Banii pentru ajutorul de deces trebuie solicitați prin depunerea unei cereri și a certificatului de deces. Este esențial să se sublinieze faptul că suma nu este acordată automat și trebuie cerută de către beneficiari. Plata ajutorului se va realiza în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

De asemenea, conform noilor prevederi, începând cu septembrie 2024, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanelor care au contribuit la sistemul de asigurări sociale cu cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat. În plus, persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului vor beneficia, de asemenea, de acest ajutor.

Plățile ajutorului de deces se vor realiza prin virament bancar începând cu 1 septembrie 2024, iar acestea se vor face către casa teritorială de pensii sau instituția care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj, în funcție de situația fiecărui solicitant. Persoanele care pot primi ajutorul de deces includ soțul supraviețuitor, copiii, părinții, tutorele, curatorul și orice persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Este important ca beneficiarii să prezinte următoarele documente la depunerea cererii pentru ajutorul de deces:

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces
  • Certificat de deces (original și copie)
  • Act de identitate al solicitantului (original și copie)
  • Acte de stare civilă ale solicitantului, pentru a dovedi gradul de rudenie cu decedatul sau calitatea de tutore, curator sau mandatar (original și copie)
  • Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie)
  • Act medical pentru a atesta boala care a făcut inaptă persoana decedată în cazul copiilor inapți pentru muncă (original)
  • Adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ (original), dacă este cazul
  • Adeverință eliberată de angajator care să ateste calitatea de asigurat la data decesului sau extras din REVISAL (original), după caz
  • Declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces pentru a dovedi că membrul de familie decedat nu era asigurat sau pensionar (după caz)

După efectuarea plății, plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligația de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces mențiunea „ACHITAT”, data, semnătura și ștampila.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *