Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul ședinței de guvern că în anul 2024, România va experimenta o creștere economică de 3,4%, situându-se astfel pe locul doi în Uniunea Europeană în acest domeniu. În perspectiva sa, anul următor va fi caracterizat ca „anul investițiilor”, având în vedere alocarea record de 120 de miliarde de lei pentru proiecte de acest tip, reprezentând peste 7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Premierul a subliniat că se va concentra pe finalizarea tuturor reformelor angajate și pe atingerea obiectivelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această direcție strategică ar urma să conducă la o creștere economică semnificativă, susținută de investiții masive în construcții și agricultură.

Reforma aparatului bugetar a fost evidențiată drept o prioritate majoră pentru mandatul său, descriind-o ca „cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar” în ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat se află în desfășurare, iar economiile realizate vor fi direcționate către sectoarele esențiale, cum ar fi sănătatea și educația.

Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, rezultatele pozitive ale anului 2023, în care România a înregistrat „cea mai mare creștere economică din regiune”, evidențiind faptul că această creștere s-a bazat în mare parte pe investiții, nu pe consum. În plus, absorbția eficientă a fondurilor europene a fost recunoscută drept motor al economiei, contribuind la crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă.

Cu privire la inflație, premierul a declarat că au fost luate măsuri pentru a reduce inflația la o cifră unică, iar estimările Băncii Naționale a României indică o inflație sub 5% în 2024. Toate aceste evoluții indică un an 2024 promițător pentru economia României, consolidându-și statutul ca una dintre cele mai dinamice țări din Uniunea Europeană.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *