Probleme în guvern privind cifrele referitoare la numărul de medici din sistemul medical. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se opune unor noi angajări în sistemul de sănătate, afirmând că există 16.000 de medici, în timp ce în realitate sunt peste 55.000, iar alți 5.000 se pregătesc să devină medici specialiști.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, avertizează la Digi24 că există riscul ca acești medici să emigreze din țară dacă nu se fac noi angajări. Rafila intenționează să-l informeze personal pe Marcel Boloș despre această situație.
„În sistemul medical avem 16.000 de medici, iar solicitarea era ca pentru jumătate să se organizeze concursuri. Era o disproporție clară între nevoia de posturi în sistemul medical, dar și în cel de educație și peste tot există această disproporție față de numărul total de medici și profesioniști.
Pentru anul 2024, nu mai este necesar un memorandum în cazul vacantării posturilor din sistem ca urmare a plecării. Noua procedură prevede că, în cazul eliberării unui post, acesta poate fi ocupat fără a mai fi necesar un memorandum, cu respectarea regulilor legale, a declarat Marcel Boloș.
Alexandru Rafila spune însă că e nevoie de angajări în sistem.
„Spitalele au solicitat aceste posturi, ca să-și acopere normativul de personal. Ele răspund unui normativ, nu sunt inventate. Dacă sunt neocupate, trebuie să găsim o soluție să le ocupăm prin concurs.
Dacă memorandumul reprezintă o soluție, posturile vacante în acest an pot fi scoase la concurs fără a mai fi necesar un memorandum, fără a exista nicio problemă.
Cel puțin în domeniul medicină, trebuie să avem 3-4.000 de specialiști care absolvă școlile medicale. Este imperativ să păstrăm acești medici în România. Dacă există disponibilitatea de a lucra în țară, soluția este să scoatem posturile la concurs”, a declarat Rafila.
Referitor la acest lucru, ministrul Sănătății a declarat că urmează să vorbească cu Boloș.
„Vom purta o astfel de discuție. În ultima lună au avut loc discuții legate de buget. În perioada următoare, voi avea o întâlnire cu ministrul și sunt convins că, având toate informațiile necesare, va sprijini o soluție care să contribuie la rezolvarea problemei din spitale și să ia în considerare și situația acestor mii de tineri specialiști care trebuie să rămână să lucreze în România.
Sute de milioane de euro a costat școlarizarea lor. Ei sunt specialiști după 4-5 ani de practică ca medic. E bine să folosim oportunitatea de a-i păstra în țară”, a mai spus Rafila.