Noua lege modifică Legile nr. 286/2009 și nr. 135/2010 pentru a crește vârsta consimțământului sexual și pentru a introduce infracțiuni distincte

Orice act sexual cu un minor sub vârsta de 16 ani va fi considerat viol și va fi sancționat cu închisoare între 7 și 12 ani, precum și interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepția situației în care diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă nu depășește cinci ani.

Această prevedere a fost inclusă într-o lege promulgată astăzi, 10 iulie 2023, de către președintele Klaus Iohannis, și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

Noul act normativ aduce modificări și completări Legii nr. 286/2009 și Legii nr. 135/2010, având scopul de a ridica vârsta consimțământului sexual și de a incrimina în mod distinct infracțiunea de viol săvârșită asupra unui minor, precum și agresiunea sexuală asupra unui minor și infracțiunea referitoare la determinarea sau facilitarea întreținerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante și pedepse proporționale.

Conform noii legislații, întreținerea oricărui act de natură sexuală cu un minor implicat în prostituție va fi sancționată cu închisoare între 6 luni și 3 ani, cu condiția ca fapta să nu constituie o infracțiune mai gravă, în comparație cu intervalul actual de 3 luni până la 2 ani.

Actul normativ mai stabilește că, în cazul violului asupra unui minor care a împlinit vârsta de 16 ani, pedeapsa prevăzută este de închisoare între 7 și 12 ani, însoțită de interzicerea exercitării unor drepturi.

Inițiatorii legii au introdus un nou text care stabilește că pedeapsa pentru actul sexual cu un minor sub 16 ani este de închisoare între 7 și 15 ani, însoțită de interzicerea exercitării unor drepturi în cazul în care faptele sunt comise în una din următoarele circumstanțe:

a) Fapta a cauzat vătămarea corporală sau a pus în pericol viața victimei în orice alt mod;
b) Fapta a fost comisă asupra unei femei gravide;
c) Victima a rămas însărcinată în urma faptei;
d) Victima se afla într-o stare de vulnerabilitate evidentă, cauzată de vârstă, boală, handicap fizic sau psihic, sau o situație de dependență;
e) Fapta a fost comisă prin folosirea unei arme sau prin amenințarea cu aceasta;
f) Victimei i s-a administrat, fără știința sau împotriva voinței sale, alcool sau orice substanță care îi afectează discernământul sau controlul acțiunilor sale.

De asemenea, legea prevede pedepsirea tentativelor la infracțiuni. S-a introdus, de asemenea, un articol separat referitor la violul asupra unui minor. Potrivit acestuia, orice act sexual, inclusiv raportul sexual, actul sexual oral sau anal, comis de un adult cu un minor care nu a împlinit 16 ani, se pedepsește cu închisoare între 7 și 12 ani, însoțită de interzicerea exercitării unor drepturi. Fapta nu este considerată infracțiune dacă diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă nu depășește 5 ani, conform noii reglementări adoptate.

Legea stabilește, de asemenea, că actul sexual între un adult și un minor care practică prostituția va fi sancționat cu închisoare între 6 luni și 3 ani, cu condiția ca fapta să nu constituie o infracțiune mai gravă decât cea pedepsită în prezent între 3 luni și 2 ani.

Actul normativ introduce dispoziții și privind situațiile în care faptele sunt comise în schimbul unor remunerații, foloase materiale sau avantaje în natură, sau promisiunea unor astfel de beneficii. De asemenea, se reglementează cazurile în care minorul a fost constrâns să conviețuiască cu făptuitorul.

Pedeapsa este majorată cu 3 ani în anumite circumstanțe, cum ar fi comiterea faptei de către un membru al familiei minorului, în scopul producerii de materiale pornografice, sau atunci când fapta este comisă de două sau mai multe persoane împreună.

În cazul agresiunii sexuale, pedeapsa pentru actele de natură sexuală, altele decât violul, săvârșite prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința, sau profitând de această stare, este închisoarea de la 3 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Legea mai introduce prevederi privind incitarea unui minor, de către un adult, la comiterea unor acte de natură sexuală, prin mijloace de transmitere la distanță sau intermediul comunicării electronice sau rețelelor sociale, sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

De asemenea, norma legală impune posturilor de radio și televiziune să difuzeze un mesaj de avertizare la sfârșitul publicităților, între orele 18:00 și 22:00, cu excepția programelor dedicate copiilor, referitor la faptul că actul sexual comis de un adult cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, și se pedepsește cu închisoarea.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *