Începând cu anul 2024, toate masinile noi vor avea standard limitatorul de viteze inteligent ISA: despre ce este vorba!
Din 2024 toate masinile noi vor avea standard limitatorul de viteze inteligent ISA care poate sa franeze masina independent de sofer in functie de indicatoare! Astfel, începând cu luna iunie a anului 2024 toti producatorii de automobile din Europa sunt obligati sa monteze pe masini sistemul de limitare al vitezei cu camera care sa citeasca indicatoarele rutiere.
Intelligent speed assistance (ISA) se activeza automat cand pornesti masina: nu mai permite soferului sa depaseasca viteza legala dupa ce acesta este atentionat ca si in prezent cand viteza este prea mare! Conform primelor informatii sistemul de limitare al vitezei “inteligent” poate sa fie dezactivat de sofer, insa ca si Stop&Start acesta se reactiveaza automat cand opresti motorul.
Marea diferenta este ca sistemul are mari sanse sa intervina si sa incetineasca masina conform limitei de viteze fara sa tina cont de situatia din trafic: această măsură este periculoasă în trafic! Acum, de fiecare data cand te urci in masina dezactivezi sistemul Stop&Start, dezactivezi sistemul Land Keep si dezactivezi Frana Automata pentru ca nici un calculator sa intervina cand tu esti in control, adica pierzi zilnic cateva minute bune.
Sistemele de automatizare al condusului sunt optime pentru tarile cu sosele bune cu marcaje impecabile. În România, totul se poate transforma într-o tragedie!
Sistemele inteligente de asistență pentru controlul vitezei îndeplinesc următoarele cerințe minime:
(a) trebuie să fie posibil să se atragă atenția conducătorului auto, prin sistemul de control al accelerației sau prin alt feedback specific, adecvat și eficace, asupra faptului că limita de viteză este depășită;
(b) trebuie să fie posibilă deconectarea sistemului; informațiile privind limita de viteză pot fi furnizate în continuare, iar sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei trebuie să fie în modul normal de funcționare la fiecare activare a întrerupătorului principal al vehiculului;
(c) feedbackul specific și adecvat se bazează pe informații privind limita de viteză obținute prin observarea semnalizărilor rutiere, pe baza semnalelor de infrastructură sau a datelor din hărți electronice, sau pe baza ambelor tipuri de date, puse la dispoziție la bordul vehiculelor;
(d) nu afectează posibilitatea conducătorului auto de a depăși viteza setată de sistemul vehiculului;
(e) obiectivele sale de performanță se stabilesc pentru a evita sau reduce la minimum rata de eroare în condiții reale de drum.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.