Rusia urmează să plaseze în curând cele mai recente obuziere în Districtul Militar Nordic, aflat la granița cu Finlanda și Norvegia, potrivit declarației șefului conglomeratului de apărare de stat Rostec, publicată miercuri și citată de Reuters.

Serghei Cemezov, liderul Rostec, a anunțat că testarea noilor unități de artilerie autopropulsate Koaliția-SV a fost finalizată, iar producția în masă a acestora a început deja, conform unui interviu acordat agenției de presă de stat RIA.

Primul lot pilot va fi livrat până la sfârşitul anului 2023, a precizat el.

„Consider că aceste unități (în Districtul Militar Nordic) vor fi implementate în curând, deoarece obuzierele din această categorie sunt necesare pentru a oferi un avantaj în fața modelelor de artilerie occidentală în ceea ce privește raza de tragere”, a declarat Cemezov.

În 2021, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a modificat statutul Flotei Militare de Nord a Rusiei, ale cărei responsabilități se concentrau în principal în zona Arcticii ruse, transformând-o în Districtul Militar Nordic și includând în acesta și regiunea Murmansk, care se învecinează cu Finlanda și Norvegia.

După declanșarea unei invazii la scară largă în Ucraina în februarie 2022, Moscova a acuzat „Occidentul colectiv” că organizează un război prin intermediul procurilor împotriva Rusiei și a avertizat că va întări forțele la granițele sale de vest, în contextul aderării Finlandei la alianța NATO condusă de SUA.

La începutul lunii decembrie, agenția de presă de stat rusă TASS a informat că artileria autopropulsată Koaliţia-SV a fost deja poziționată în prima linie în Ucraina.

Obuzierele, având o rază de acțiune de până la 70 de kilometri, sunt dotate cu un tun modern 2A88 de calibrul 152 mm, care poate trage peste 10 cartușe pe minut. De asemenea, dispun de un sistem modern de automatizare a proceselor de îndreptare a tunului, selectare a țintei și navigare, conform informațiilor furnizate de TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *