Oleksi Danilov, Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională din Kiev, afirmă că Forțele de Apărare Ucrainene controlează o porțiune a localității Mariinka din regiunea Donețk, deși ocupanții ruși pretind că au capturat întreaga zonă, conform informațiilor RBC, citate de Rador Radio România.

Danilov a evidențiat că, din cauza atacurilor rusești, localitatea Mariinka a fost redusă la ruine. Întrebat de Vocea Americii dacă declarațiile recente ale Ministerului rus al Apărării despre presupusa capturare completă a localității Mariinka sunt veridice, oficialul a subliniat: „O mică parte din sat este încă sub controlul Forțelor Armate Ucrainene.” De asemenea, Danilov a menționat că rușii încearcă să cucerească această așezare. „În realitate, ei încearcă să ocupe ceea ce a mai rămas din localitate, deoarece, practic, au distrus-o în întregime. Nu există nicio structură care să fi supraviețuit” – a subliniat secretarul.

În privința posibilității de a compara tacticile utilizate de ruși în Mariinka cu cele aplicate pentru capturarea orașului Bahmut, Danilov a subliniat diferențele dintre aceste așezări în ceea ce privește caracteristicile solului. „Situația acolo este mai delicată decât la Bahmut, din cauza specificului solului. Prin urmare, insist încă o dată că, în realitate, nu mai există clădiri care să fi supraviețuit în zona Mariinka” – a remarcat Oleksi Danilov. Oficialul a precizat, de asemenea, că Forțele de Apărare continuă să protejeze zonele populate, în special pe frontul din Avdiivka și Kupiansk, unde inamicul încearcă să înainteze, iar „situația este dificilă”. „Dar, așa cum afirm, pe front, mereu este dificil. Asta înseamnă război” – a adăugat Danilov.

Amintim că, la data de 25 decembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a comunicat dictatorului Vladimir Putin că trupele rusești ar fi ocupat integral localitatea Mariinka din Ucraina. Comentând această informație, șeful centrului de presă al Forțelor de Apărare Ucrainene „Tavria”, colonelul Oleksandr Ştupun, a declarat că „este incorect să afirmăm că orașul a fost capturat în întregime, deoarece apărătorii noștri se află încă în limitele sale administrative.”

În același timp, la data de 26 decembrie, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a observat că, la acea vreme, forțele ucrainene se aflau în nordul localității Mariinka, însă unii dintre militari se retrăseseră deja la periferie și chiar mai departe. Armata ucraineană a comunicat în seara zilei de marți că ocupanții ruși continuă să bombardeze Mariinka, în ciuda afirmațiilor lor că au cucerit complet localitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *