Din data de 1 ianuarie 2024, noile cărți electronice de identitate vor fi distribuite tuturor cetățenilor români atunci când aceștia își vor înnoi buletinul, indiferent de localitatea de domiciliu

Românii vor avea posibilitatea să utilizeze noile cărți electronice de identitate în timpul călătoriilor lor, fără a mai fi necesară posesia unui pașaport, atât în toate țările membre ale Uniunii Europene, cât și în statele care recunosc aceste documente electronice.

În contrast, cetățenii români care manifestă temeri și refuză să adopte noile cărți electronice de identitate vor putea depune o cerere pentru a primi un buletin clasic.

Încă din anul 2019, Parlamentul European a solicitat României să implementeze și să distribuie noile cărți electronice de identitate. Proiectul a fost implementat în Cluj doi ani mai târziu, iar acum, începând cu 1 ianuarie, toți românii vor primi noile cărți electronice de identitate.

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate emise până la sfârșitul anului în curs vor fi acceptate ca documente de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc, conform legislației în vigoare.

De asemenea, cărțile de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 vor fi valabile în această calitate, atât timp cât sunt în termen de valabilitate, conform informațiilor publicate de avocatnet.ro.

Proiectul de Ordonanță de Urgență propus de Ministerul Afacerilor Interne elimină restricția referitoare la termenul de emitere a cărților de identitate care permite deținătorilor să călătorească peste graniță cu aceste documente. În prezent, călătoria internațională este permisă doar cu cărți de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023.

Așadar, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va scrie: „Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)”.  

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *