În prima zi a Anului Nou, românii celebrează tradiția Sorcovei, un obicei popular plin de farmec și bucurie, cu precădere pentru cei mici. Umblatul cu Sorcova aduce un strop de magie în atmosfera începutului de an, iar copiii se bucură de acest moment cu entuziasm și nerăbdare.

Practica Sorcovei constă în colindatul casei sau al persoanelor dragi, purtând o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată , de regulă, în casă. Aceste obiecte sunt împodobite cu flori de hârtie colorată și reprezintă simboluri ale prosperității, norocului și bucuriei pentru noul an.

Copiii își pregătesc cu atenție Sorcovele și se îmbracă cu hăinuțe frumoase pentru a merge în colindă. În timp ce recită versuri specifice, precum „Sorcova veselă să trăiască, casa și locuitorii să-nflorească!”, aceștia ating ușor cu Sorcova obiectele și persoanele pe care le colindă, aducând astfel noroc și voie bună.

În trecut, cu sorcova se bătea de trei ori peste umărul celui colindat și se arunca în fața persoanei respective o mână de orz, grâu sau orez. Conform tradiției, sorcova ar fi o baghetă magică care are capacitatea de a transmite persoanei colindate vigoare și tinerețe. Textul recitat de copii întărește efectul mișcării sorcovei. Dacă nu vă mai amintiți ce versuri are Sorcova vesela, vă reamintim noi în continuare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *