USR a depus peste 400 de amendamente la proiectul bugetului de stat pentru anul 2024, considerate a fi remedieri esențiale ale presupuselor nereguli din gestionarea financiară a PNL și PSD, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvați România (USR), Ionuț Moșteanu.

Într-o conferință de presă dedicată bugetului pentru 2024, Moșteanu a subliniat efortul susținut al colegilor săi și a afirmat că amendamentele propuse vizează corectarea deficiențelor identificate în proiectul bugetar. „Avem peste 400 de amendamente la care am lucrat în aceste zile. Le mulțumesc tuturor colegilor pentru mobilizare. Aceste 400 de amendamente ar repara într-o bună măsură jaful făcut de PNL și PSD. Vom vedea mâine în comisii, la dezbateri. (…) Am corectat ce trebuia corectat pe fiecare sector, pe fiecare minister,” a spus Moșteanu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al USR, proiectul de buget pe 2024 este perceput ca fiind „doar un material electoral pentru Ciucă și Ciolacu”. El a subliniat că bugetul propus nu se aliniază cu situația și necesitățile reale ale societății, având o deficiență de aproximativ 41 de miliarde. Moșteanu a accentuat și discrepanța dintre estimările deficitului (80 de miliarde) și cifrele anticipate de experți (peste 120 de miliarde), descriind bugetul drept un instrument de promovare electorală înaintea alegerilor.

În cadrul comunicatului USR, s-a menționat că amendamentele propuse privesc domenii precum educația, sănătatea, infrastructura și transporturile, având ca obiectiv „realocarea banilor de la pensiile speciale pentru a acoperi deficitul de la bugetul de pensii”.

În ceea ce privește infrastructura, USR a depus amendamente pentru alocarea de fonduri către proiecte precum autostrăzile Moldovei A7 și A8, finalizarea Autostrăzii de centură București A0 Sud și finalizarea drumurilor expres Craiova – Pitești, Brăila – Galați și centurile Timișoara, Craiova și Zalău.

În sectorul sănătății, amendamentele USR vizează creșterea bugetului pentru Programele Naționale de Sănătate, finanțarea adecvată a medicinei de familie și sprijinirea centrelor regionale de transfuzii.

În domeniul educației, USR propune alocarea a 15% din buget în concordanță cu Legile Educației, finanțarea Mesei Calde în școli pentru 1 milion de copii și susținerea Programului „Școala după școală” pentru aproximativ 100.000 de elevi. Totodată, USR propune implementarea unui sistem-pilot de evaluare în școlile din România, după modelul PISA, pentru a pregăti elevii și profesorii pentru astfel de evaluări și cerințe moderne.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *