Pe pagina sa web, Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut publice noile tarife de referință pentru polițele obligatorii RCA de răspundere civilă auto.

Conform informațiilor furnizate de Rador Radio România, se remarcă creșteri moderate în comparație cu tarifele de referință din primăvară, perioadă în care majorările au atins și peste 40%.

Tariful de referință este indicativ, calculat pentru o perioadă de un an și nu include bonificațiile sau penalizările aplicate de către asiguratori în cazul fiecărui șofer asigurat în mod individual.

Aceste rate de referință sunt de o importanță deosebită pentru cei care dețin polițe cu risc ridicat. Dacă asigurătorii furnizează cel puțin trei oferte de preț cu o creștere de 36% față de rata de referință, deținătorii de polițe sunt încadrați în categoria de risc ridicat și au posibilitatea de a solicita tarife de asigurare mai mici de la Biroul Asigurătorilor Auto, conform prevederilor legale.

Momentan, costul polițelor RCA a fost limitat până la finalul anului, ca urmare a deciziilor guvernamentale adoptate în contextul falimentului companiei Euroins.

Proprietarii de mașini cu o vârstă de 30 de ani sau mai puțin care conduc vehicule cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc încă se confruntă cu cele mai ridicate tarife de referință pentru RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat recent un tarif de referință de 4.747 de lei pentru această categorie, înregistrând o creștere ușoară de 0,8% în comparație cu tariful de 4.709 lei publicat în luna februarie a acestui an.

Totuși, cea mai semnificativă creștere de tarif se observă în cazul șoferilor cu vârste de 30 de ani sau mai puțin, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 cmc. Aceștia se confruntă acum cu un tarif de referință de 1.939 de lei, înregistrând o creștere de 6,4% față de luna februarie, când tariful de referință era de 1.822 de lei.

Evoluție tarife:

  • șoferii cu vârste între 31-40 de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au un tarif de referință de 2.793 lei acum, față de 2.832 de lei în februarie. Aceeași categorie de șoferi care conduc mașini electrice au un tarif de referință de 1.588 de lei în decembrie față de 1.643 de lei în februarie.
  • șoferii cu vârste între 41-50 de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au un tarif RCA de referință de 2895 lei acum, față de 2.912 de lei în februarie. Aceeași categorie de șoferi care conduc mașini electrice au un tarif RCA de referință de 1.476 de lei în decembrie față de 1.509 de lei în februarie.
  • șoferii cu vârste de peste 60 de de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au un tarif RCA de referință de 2721 lei acum, față de 2.767 de lei în februarie.
  • o scădere se constată și la persoanele juridice care au mașini electrice, unde tariful de referință este acum de 2.586 de lei comparativ cu 2.736 de lei în februarie, scădere de 150 de lei.
  • și persoanele juridice care dețin autovehicule de transport de peste 16 tone au un tarif de referință mai mic cu 185 de lei (-2,1%) în decembrie, cu un tarif de referință de 8.609 lei, comparativ cu 8.794 de lei în februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *