Se anunța schimbări majore pentru industria auto și cea a energiei solare în țara noastră după ce Guvernul a tăiat drastic subvențiile pentru panourile fotovoltaice, mașinile electrice, dar și pentru mașinile noi, în general. Ecotichetul pentru maşinile electrice scade de la 11 mii de euro, la puțin peste 2.000 de euro, prima pentru programul Rabla se reduce la jumătate/ La fel se întamplă și pentru instalarea de centrale fotovoltaice.

Deocamdată nu se știe cum vor reacționa oamenii la aceste schimbări, dar cert este că guvernul își propune să reducă semnificativ investițiile în mașinile electrice și în sursele de energie regenerabilă.

Anul viitor, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național pentru perioada 2020 – 2024 este de cel mult 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

De asemenea, prima de casare se acordă doar în situația în care beneficiarul este posesor al autovehiculului uzat pentru o perioadă mai lungă de trei ani.

În ceea ce privește autoturismele electrice, „valoarea ecotichetului acordat prin Programul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente energetic în perioada 2020 – 2024, atinge maximum 10.000 lei.” Pană acum, statul acorda un ecobonus de 54.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul electric și până la 26.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism Plug-in Hybrid (PHEV).

În plus, guvernul diminuează suma finanțată prin Programul Casa Verde Fotovoltaice la 10.000 lei per solicitant. Actualmente, finanțarea alocată în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice este de 20.000 lei per solicitan, notează Biziday.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *